STATE DEPARTMENT O BiH: Zbog optužbi na račun novinara u negativnom kontekstu pominje se MILORAD DODIK

Posebno je problematizovana korupcija, pa se navodi da su funkcioneri često pribjegavali korupciji i da je ona prevladala u mnogim institucijama.

  • Politika

  • 13. Mar. 2019  

  • 1

Američki State Department sačinio je izvještaj o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini u kojem se, uz ostalo, navodi da je nedostatak jasne podjele nadležnosti i odgovornosti između 16 agencija za provedbu Američki državni sekretar Mike Pompeo predstavio je danas izvještaj State Departmenta o ljudskim pravima, kazavši da Sjedinjene Američke Države od 1977. godine podnose izvještaje kako bi izložile kršenja ljudskih prava tamo gdje se ona pojavljuju.

Sudeći prema izvještaju za BiH, ljudska prava se dobrano krše, naročito kada je riječ o pravima radnika, novinara, izbjeglica, žena i djece, ali i zatvorenika. 

Korupcija prevladala u mnogim institucijamaPosebno je problematizovana korupcija, pa se navodi da su funkcioneri često pribjegavali korupciji i da je ona prevladala u mnogim institucijama.

"Korupcija je bila naročito prisutna u javnom sektoru zdravstva i obrazovanja, javnim nabavkama, procedurama zapošljavanja. Mnoštvo državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih uprava je zakonima i propisima uspostavilo sistem u kojem nedostaje transparentnosti i pruža se mogućnost za korupciju. Vladine struktura dale su korupmiranim zvaničnicima više mogućnosti za traženje 'naknada za usluge', posebno u institucijama lokalne samouprave", stoji u izvještaju State Departmenta.

U izvještaju se također navodi da se tužilaštva smatraju neučinkovitim i podložnim političkim utjecajima.

"Optužnice su povremeno bile loše sastavljene, a sudske odluke temeljile su se na nejasnim ili nedovoljnim obrazloženjima. Vlasti su izvijestile da je u proteklih pet godina podignuto 84 optužnice protiv visokih javnih zvaničnika, od kojih je 38 proglašeno krivima. Javne nabavke općenito nisu istraživane. Prikupljanje dokaza o korupciji ozbiljno je otežano od 2017. kada je Ustavni sud odredio neustavne odredbe u bh. državnom zakonu koji uređuje posebne istražne mjere. Iako su odredbe i dalje na snazi, vlasti do sada nisu uspjele usvojiti nove zakone", navodi se u izvještaju.

Radnička prava i pritisak na novinare


U izvještaju State Departmenta se navodi da poslodavci u privatnom sektoru nisu uvijek poštivala radnička prava propisana posebnim entitetskim zakonima.

"Zabranjuje se diskriminaciju sindikata, ali se ne osigurava primjerena provedba tih zaštita. Inspekcije rada i sudovi nisu se učinkovito bavili pritužbama zaposlenika na diskriminaciju sindikata. Zakoni propisuju vraćanje na posao otpuštenih radnika u slučajevima u kojima postoje dokazi diskriminacije, bilo zbog sindikalnog djelovanja ili iz drugih razloga", stoji u izvještaju.

Navodi se da nije postignut napredak u rješavanju strukturnih problema povezanih s pravima radnika u privatnom sektoru zbog slabosti vladavine prava.

"Vlada nije učinkovito provodila sve primjenjive zakone", nadovi State Department.

State Department također navodi da su zabilježeni pristisci na slobodu izražavanja i slobodu medija, a zbog optužbi na račun novinara spomenut je u negativnom kontekstu i Milorad Dodik.

"Nastavljen je politički i finansijski pritisak na medije. Lideri koji optužuju medije za izdaju kao odgovor na kritike pojačali su se. U junu je predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio opozicione novinare BNTV-a Suzanu Rađen Todorić i Željka Raljića za rad protiv RS-a", stoji u izvještaju.

Navodi se, također, da je skupina ratnih veterana napala reportere portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans tokom protesta u Sarajevu.
loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...