BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH, NEMILOSRDAN RATNIK: Kako je obični pastir s bh. granice postao heroj Rusije, zbog velike slave i Srbi su ga prisvojili, a skončao je MUČKI iz zasjede

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 18. Mar. 2019  

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je Toma Dundić, poznatiji pod nadimkom Aleksa.

Toma Dundić rođen je u Grabovcu kraj Imotskoga vjerojatno 12. kolovoza 1897., a prema drugim izvorima 13. travnja 1896. godine. Vrlo je malo toga poznato o njegovom djetinjstvu i mladosti, no zna se kako je rođen u hrvatskoj seljačkoj obitelji i kao dječak emigrirao u Južnu Ameriku. Četiri je godine boravio u Argentini i Brazilu, gdje je radio kao pastir.

Nije poznato čime se bavio nakon povratka u rodni kraj, ali je izbijanjem Prvoga svjetskog rata mobiliziran u austro-ugarsku vojsku. Borio se protiv Rusa na Istočnom bojištu, te je zarobljen u bitki kod Lucka 1916. godine.

Iste se godine priključio Srpskoj dobrovoljačkoj diviziji u Odesi, jedinici sastavljenoj uglavnom od zarobljenih Srba, Hrvata i Slovenaca iz austro-ugarske vojske, koji su prešli na stranu Antante.

Za vrijeme revolucionarnih previranja u Rusiji 1917. Toma je pristupio Crvenoj armiji te se u borio na strani boljševika i njihovih saveznika u Ruskom građanskom ratu. Postao je zapovjednik konjaničke jedinice, te se borio protiv monarhista i drugih protuboljševičkih snaga i njihovih njemačkih saveznika na području Odese i Donbasa.

Bio je poznat po nadimku Aleksa ili Oleko. Prema svjedočenjima, Toma Dundić dobio je nadimak Aleksa od strane talijanskih poslodavaca, prema riječi "Ale", što znači krilo.

U borbama se istaknuo iznimnom hrabrošću te je više puta ranjen. Navodno je odbio prihvatiti unaprjeđenje u viši čin jer se želio boriti u prvim redovima.

Izvor: Public

O njegovu junaštvu tijekom građanskog rata ispredale su se legende, često i pretjerane, ali ostat će zapisan kao bezumno hrabar i vješt konjanik, dragun koji je sijao “strah i trepet” sa svojom “čerkeskom ili adigejskom sabljom”, kojom je, kaže priča, bio vješt i ubojit.

Jedan je od rijetkih koji se ravnopravno mogao nositi s Kozacima, najvještijim ruskim dragunima. Svojom hrabrošću i bezumljem penje se po vojnoj hijerarhiji Radničko-seljačke crvene armije, koju je osnovao 1918. godine, kasniji boljševički izopćenik Lav Trocki, koji će pasti od ruke Staljinova ubojice 1940. godine. Postoji čak legenda da je u jednoj bitki u kozačkoj “stanici” (tako se zovu seoske kozačke samouprave) Velikoknjažskaja kod Rostova posjekao svojom sabljom čak 116 donskih Kozaka, među kojima čak 23 oficira.

Izvor: Public

List Voronježska pravda navodi priču kako se Dundić na svom vrancu uspio probiti, u jednoj ruci s “naganom”, a u drugoj sa sabljom, kroz skupinu “bijelih” koji su ga okružili.

No, u borbi s Poljacima ubijen je, prema svjedočenju suboraca, iz zasjede, puškom, 8. srpnja 1920. godine kod ukrajinskog grada Rivna. I to pred očima svog zapovjednika Semjona Buđonija koji je to detaljno opisao u svojim ratnim sjećanjima. Pokopan je sa svim vojnim počastima u Rivnu, a njegovo ime upisano je u zidine Kremlja.

Izvor: Public

Za zasluge je odlikovan prestižnim Redom crvene zastave.

Njegov je životopis inspirirao nekoliko sovjetskih književnih (Crvena konjica, napisao Isak Babelj 1926.) i filmskih djela (Aleska Dundić, 1958.). Činjenice da se priključio srpskoj diviziji, te da mu je porijeklo pomno istraženo tek 1975. navele su neke ruske autore da ga predstave kao Srbina, a kasnije su ga tako predstavljali i neki srbijanski pisci.

Izvor: Public

Godine 1986. televizijska emisija Televizije Sarajevo „Jedna rijeka s pet imena“ u kojoj su razgovarali sa sestrom Tome Dundića, koje je govorila o svom bratu i dojmovima iz SSSR-a, posjetivši sva značajna mjesta vezana za brata Tomu.

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...