KAKO ĆE SE RASPODIJELITI DRŽAVNA MINISTARSTVA: Da li će Izetbegović dobitii ministra vanjskih poslova ili finansija?

U ovom slučaju, pošto bi SNSD-u pripalo mjesto predsjedavajućeg, SDA (uz moguće još jednog partnera) i HDZ BiH trebali bi dogovoriti kome će pripasti ministarstvo vanjskih poslova, a kome ministarstvo finansija. Dosadašnja praksa govori da su Bošnjaci skloniji birati vanjske poslove, a Hrvati finansije, te će i ovaj put to biti vjeroavatan scenarij.

  • Mini market

  • 18. Mar. 2019  18. Mar. 2019

  • 2

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović prije nekoliko dana izjavio je da njegova stranka od ministarstava na državnom nivou želi ministarstva finansija, vanjskih poslova i pravde. Čoviće je danas donekle promijenio retorku pa je izjavio da od ministarstava želi svako ministarstvo od njih devet koji su u Vijeću ministara.

Naravno, tri tražena ministarstva Čović zasigurno neće dobiti i u pitanju je obični politički spin. No stoga valja razjasniti kako se uopće formira Vijeće ministara i šta ko može dobiti. 

Prilikom formiranja Vijeća ministara postoji pravilo, iako neformalno, da svakom konstitutivnom narodu od ukupno devet pripadaju po tri ministarstava, s rotirajućom funkcijom predsjedavajućeg Vijeća ministara. Nakon što su u prethodna dva mandata premijeri bili Hrvat Vjekoslav Bevanda i Bošnjak Denis Zvizdić, sada će ta funkcija pripasti srpskom kadru, za šta je SNSD već nominirao Zorana Tegeltiju.

Nakon što stranke koje imaju većinu u oba doma Parlamentarne skupštine u BiH dogovore formiranje vlasti i nakon što se po sistemu rotacije odredi kojoj stranci propada mjesto predsjedavajućeg, druga dva partnera  krugu biraju ministarstva koja smatraju najvažnijim. To su, svakako ministarstva vanjskih poslova i  finansija. U prošlom mandatu nakon što je Bošnjacima pripalo mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara, srpska koalicija (Savez za promjene) uzela je ministarstvo vanjskih poslova, a HDZ ministra finansija. Zatim u drugom krugu stranke biraju drugi ešalon ministarstava po važnosti i u trećem treći. 

U ovom slučaju, pošto bi SNSD-u pripalo mjesto predsjedavajućeg, SDA (uz moguće još jednog partnera) i HDZ BiH trebali bi dogovoriti kome će pripasti ministarstvo vanjskih poslova, a kome ministarstvo finansija. Dosadašnja praksa govori da su Bošnjaci skloniji birati vanjske poslove, a Hrvati finansije. Ipak, prve informacije govore da bi ovaj put situacija mogla biti drugačije, odnosno da je SDA raspoložena da Bošnjaci napokon dobiju kontrolu nad ministarstvom vanjskih poslova, što znači da bi HDZ-u mogli prepustiti finansije.

Prvo ministarstvo iz drugog ešalona ministarstava bira SNSD, što će vjerovatno biti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dok će HDZ tu vjerovatno insistirati, kako je Čović i najavio, na zadržavanju važnog ministarstva pravde. Ostala ministarstva koja se još u dogovoru trebaju raspodijeliti su Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo za promet i komunikacije te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglica.

(S.B.)
 

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...