BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH, JEZIVO JE NAJAVIO SVOJU SMRT: Urlao je na ustaške zločine nad srpskim življem, a onda su ga kod Foče ZAKLALI ČETNICI

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti…

  • Jeste li znali

  • 21. Mar. 2019  

  • 0

Glavni junak naše priče je Ivan Goran Kovačić. Jedan od najvećih pjesnika bivše Jugoslavije, novinar, publicit i prevoditelj rodio se u Lukovdolu, u Gorskom kotaru, na današnji dan 1913. godine.

Ivan, koji je sebi nadjenuo nadimak Goran, bio je pjesnik, pripovjedač, esejist, prevoditelj, novinar, publicist i kritičar.

Pučku školu pohađao je u rodnome mjestu, a godine 1923. zbog školovanja odlazi u Karlovac gdje je završio prve tri godine realne gimnazije.

Iz Karlovca je prešao u Zagreb, gdje nastavlja školovanje. Godine 1935. intenzivnije se posvećujue književnom i novinarskom radu. Iste godine imenu je pridodao nadimak Goran s kojim je želio izraziti svoju pripadnost rodnome kraju, Gorskom kotaru.

Prvo novinsko namještenje dobiva godine 1936. i otada se uzdržavao baveći se novinarskim poslovima; uređivao je kulturne rubrike, najprije u Hrvatskom dnevniku, a potom u Novostima.

Od 1938. Kovačić je često boravio u sanatorijima za plućne bolesti.

Nakon što je uspostavljena Nezavisna Država Hrvatska bio je imenovan upraviteljem pošte u Foči, no ipak ostaje u Zagrebu kao suradnik u Hrvatskome izdavalačkom bibliografskom zavodu.

Izvor: Public

Bio je simpatizer Hrvatske seljačke stranke i politike Stjepana Radića, a koncem godine 1942. skupa s pjesnikom Vladimirom Nazorom priključuje se partizanima.

Nakon dolaska u partizane dodijeljen je jednoj crnogorskoj borbenoj jedinici, s kojom je sudjelovao u napornim marševima po Bosni, no tada je intenzivno pisao.

Goranova najslavnija poema „Jama“ svjedoči o stravičnim zločinima ustaša nad srpskim življem, a ironija sudbine htjela je da ga kod Foče zakolju četnički zlotvori.

Izvor: Public

U ljeto 1943. Ivan Goran Kovačić se zadesio u istočnobosanskome selu Vrbnici, kraj Foče, gdje se bolestan sklonio, skrivajući se od četnika, koji su ga i ubili. Njegov grob godinama ostao je nepoznat, baš onako kako je bio poželio u pjesmi Moj grob. Njegovo počivalište pronađeno je 1957. godine,a dio njegovih pronađenih posmrtnih ostataka položen je godine 1996. u memorijalni spomenik u rodnom Lukovdolu.

Izvor: Public

Mnoge škole, ulice i kulturno-umjetnička društva nazvani su po njemu. Goranu u čast od godine 1964., svake godine, u njegovom rodnom mjestu Lukovdolu održava se pjesnička manifestacija Goranovo proljeće. 

U čast obljetnice rođenja velikog pisca, antifašiste i borca protiv ugnjetavanih, „Slobodna Bosna“ objavljuje fragmente poeme „Jama“, kojom je jedan od najvažnijih pjesnika prošloga stoljeća najavio vlastiti kraj.

JAMA

Kad prva žrtva počela da krklja,
Čuh meki udar, mesnata vreća
Padaše dugo. Znao sam: u grkljan…
Dolazi prvi ubod, među pleća
Drugi, a ruka naglo žrtvu grune
U jamu, gdje će s drugima da trune.

Netko se mrtvo ispred mene složi
Il iza mene, riknuvši od straha,
A ja udarce silnom svijesti množih,
Odbijajući pale istog maha,
Mada sam svakog - što kriknu, zagrca -
Ćutio kao ugriz u dno srca.

Čovjek iz jame jeco je ko dijete,
Tek priklan; cikto jezivo mu glasak.
Strepih da račun moj se ne pomete.
Tad buknu u dnu bezdna bombe prasak.
Tlo se zaljulja. Klonuće me svlada.
Nestala u spas posljednja mi nada.

Al silna svijest pažnjom me opsjednu:
U sluh se živci, krv, meso i koža
Napregli. Zbrojih trideset i jednu Žrtvu; šezdeset i dva boda noža.
Slušo sam udar, kojom snagom pada,
I meni opet vratila se nada.

Na jauk iz bezdna sada nova prasne
Bomba uz tutanj. I mrtva tjelesa
Padahu sad uz pljuske manje glasne,
Kao u vodu, povrh kaše mesa.
Uto oćutjeh da po krvi kližem.
Protrnuh: evo, i ja k jami stižem!

(SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...