PORESKA VIŠE NE PRAŠTA: Inspekcija pojačano 'češlja' FBIH, za 4 dana u 367 kontrola utvrđena 253 prekršaja, evo ko je sve 'na meti'

Pojačani inspekcijski nadzori se vrše u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

  • Ekonomija

  • 22. Mar. 2019  

  • 0

Kako je saopćeno iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, u prva četiri dana pojačanih inspekcijskih nadzora koji su vršeni na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Posavskog kantona  i Hercegovačko-neretvanskog kantona u periodu od 18.03. do 22.03.2019. godine, ostvareni su sljedeći rezultati: 

 • izvršeno je 367 inspekcijskih nadzora i 15 kontrolnih nadzora;

• sačinjeno je 367 zapisnika;

• utvrđena su 253 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 253 prekršajna naloga sa ukupnim finansijskim efektom u iznosu od 366.350,00 KM.

• utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 44.683,00 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak;

• izrečeno je 88 upravnih mjera, od kojih se 22 odnose na mjere privremene zabrane rada (13 rješenja o zabrani rada fizičkom licu zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, 7 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, 1 rješenje o zabrani rada ugostiteljskom objektu i 1 rješenje o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova);

• od 114 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da jedan subjekat nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj;

• 11 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge;

• Kontrolisana su 303 radnika, od kojih je 14 zatečeno na radu „na crno“.

Pojačani inspekcijski nadzori se vrše u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada.

 Koristimo priliku da ponovo pozovemo sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. - navode iz ove ustanove i nastavljaju:

 Također, napominjemo da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu, na cijeloj teritoriji FBIH. 

 Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, apeluju na građane da uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP:

- telefon za prijave 033 / 22 66 44 

- e-mail info@fuzip.gov.ba

- poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...