NAKON DORUČKA, U MESNICU: Danas spremamo specijalitet, janjeće medaljone iz pećnice…

Ovoga puta nudimo janjetinu iz malo drugačije perspektive, uz malo kadulje i senfa daju glavnu začinsku notu. Donosimo recept za četiri osobe

  • Gastro

  • 23. Mar. 2019  23. Mar. 2019

  • 0

SASTOJCI

800 g janjećeg buta bez kosti

10 listova svježe kadulje

5 režnjeva bijelog luka

25 g maslaca

80 ml bijelog vina

1 žličica senfa

maslinovo ulje

sol

biber

PRIPREMA

But bez kosti narežemo na odreske debljine 2 centimetra, oblikujemo ih u medaljone, povežemo kuhinjskom vezicom da zadrže oblik, te ih posolimo i popaprimo.

U tavi ugrijemo maslinovo ulje, dodamo listove kadulje i kratko ih popržimo. Zatim dodamo medaljone i sa svake strane ih pržimo 2-3 minute.

Ovako pripremljene medaljone premjestimo u vatrostalnu posudu, preko svakog stavimo po režanj bijelog luka, koji smo protisnuli kako bi pustio aromu, prelijemo ih s nekoliko kapi bijelog vina i maslinovim uljem, te stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 190°C, oko sat i pol.

U tavu na masnoću od prženja ulijemo preostalo bijelo vino, te po dnu miješamo pjenjačom kako bi skinuli karamelizirani sloj od prženja.

Zatim dodamo senf, izmiješamo sastojke, te umiješamo nekoliko kockica maslaca da povežemo umak.

Gotove medaljone poslužimo na tanjure, prelijemo ih pripremljenim umakom, a uz njih poslužimo kuhano mlado povrće ili pečeni krumpir.

Dobar tek!

 

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...