VUČIĆEVI MEDIJI NA APARATIMA: „Biće pritisaka na Republiku Srpsku, traže da se oduzmu odlikovanja Karadžiću, ukinu škole…“

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, odmah po izricanju presude, rekla je da treba zabraniti glorifikaciju ratnih zločinaca kao što su Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Slobodan Milošević, kao i da preko pritiska Evropske unije treba "korigovati" imena škola i institucija u Republici Srpskoj koje nose ime Radovana Karadžića

  • Društvo

  • 23. Mar. 2019  

  • 1

"Zahtjevi da se ime Radovana Karadžića izbriše iz naziva javnih institucija u RS-u, kao i da se zabrani veličanje nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske, našli su se među prvim reakcijama na hašku presudu. Stručnjaci za međunarodno pravo i politikolozi saglasni su u ocjeni da će se takvi zahtjevi intenzivirati, ali i da bi oni mogli da budu iskorišteni kao poluga u pokušaju urušavanja Republike Srpske", pišu beogradske „Novosti“

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, odmah po izricanju presude, rekla je da treba zabraniti glorifikaciju ratnih zločinaca kao što su Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Slobodan Milošević, kao i da preko pritiska Evropske unije treba "korigovati" imena škola i institucija u Republici Srpskoj koje nose ime Radovana Karadžića.

Ciljala je, prije svega, na studentski dom na Palama koji je 2016. godine dobio ime "Dr Radovan Karadžić". Milorad Dodik, tada predsjednik RS-a, rekao je na otvaranju da je dom posvećen prvom predsjedniku Republike, koji je potpisao odluku o izgradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Jedan od zahtjeva koji se mogao čuti kada je presuda objelodanjena je i da Karadžiću treba da bude oduzet orden Republike Srpske na lenti, inače, najviše odlikovanje RS-a. Među njegovim dobitnicima su i Ratko Mladić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Vojislav Šešelj, a istim ordenom odlikovana je 9. januara ove godine i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Srbijanski stručnjaci za međunarodno pravo kažu da trenutno ne postoje jasni pravni mehanizmi kojima bi se mogla nametnuti obaveza "kažnjavanja veličanja Karadžića" ili kojima bi se brisalo njegovo ime iz naziva javnih ustanova. Ističu da bi takve inicijative prije mogle da budu političke, kroz neku vrstu parlamentarnih rezolucija ili pritisaka međunarodne zajednice, nego odluke pravosudnih organa u RS-u ili Srbiji.

Srđan Perišić, profesor međunarodnih odnosa, kaže da će dio javnosti u BiH, svakako, pokrenuti pritiske da se izbriše ime Karadžića iz naziva studentskog doma na Palama, a vjerovatno i da se veličanje njegovog imena na neki način sankcionira.

- Mogli bi da pokušaju da Srpskoj nametnu takvu obavezu kroz usvajanje neke rezolucije u Parlamentu BiH. Takvi potezi su usmereni, pre svega, na povezivanje ove presude sa samim postojanjem RS-a i njeno predstavljanje kao genocidne tvorevine. Presudu će sigurno pokušati da iskoriste kao instrument u rušenju RS-a“, kaže Perišić.

Profesor međunarodnih odnosa Bojan Milisavljević mišljenja je da će sigurno biti pritisaka da se ukinu nazivi institucija dani po Karadžiću, jer kako kaže, nije logično da neko ko je proglašen odgovornim za teška međunarodna krivična djela bude u nazivu škola ili sličnih institucija.

- Svaka država ima obavezu da poštuje presude međunarodnih tela i sudova - ističe on.

Članovi Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina traže da se na dnevni red prve naredne sjednice Skupštine Srbije uvrsti rezolucija o genocidu u Srebrenici.

- SDA Sandžaka je u dva navrata dostavljala dokument parlamentu na razmatranje i usvajanje - rekao je portparol Merfid Kamešničanin. - Usvajanjem rezolucije u Skupštini Srbije skinuće se odgovornost sa svih budućih generacija srpskog naroda za genocid nad Bošnjacima koji je neko počinio u njihovo ime.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...