NE PIŠE NAM SE DOBRO: Evropska Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH zbog garancije za Blok 7, za sve je kriva...

Energetska zajednica pokrenula je zvanični postupak protiv BiH po osnovu izdavanja garancije za Blok 7 TE Tuzla

  • Ekonomija

  • 27. Mar. 2019  27. Mar. 2019

  • 3

Ova informacija objavljena je na zvaničnoj internet stranici Energetske zajednice.


Kako se navodi, Sekretarijat Energetske zajednice je 26. marta 2019. godine uputio otvoreno pismo BiH u predmetu ECS-10/18.


Podsjeća se da je Sekretarijat u tom pismu izrazio zabrinutost u pogledu usklađenosti izdate garancije sa pravilima o državnoj pomoći koja je odobrena u korist Kineske izvozno-uvozne banke za kredit od strane javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za projekat izgradnje Bloka 7 TE Tuzla.


Za ovu garanciju utvrđeno je da ne sadrži elemente državne pomoći.

Sekretarijat je došao do preliminarnog zaključka da procjena Vijeća za državnu pomoć BiH da izdata državna garancija nije u skladu sa pravilima i da garancija za projekt Bloka 7 predstavlja državnu pomoć u smislu člana 18 (1) (c) Ugovora. Ovu zabrinutost Sekretarijat je izrazio nekoliko puta u prošlosti.


Slanjem uvodnog pisma, Sekretarijat je pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha da pruži BiH mogućnost da u roku od dva mjeseca reaguje na navode o nepoštivanju zakona o Energetskoj zajednici i da omogući Sekretarijatu da sagleda potpunu pozadini slučaja.


U skladu sa članovima 7 i 17 Pravilnika o postupku za rješavanje sporova, zainteresovanim stranama se može odobriti pristup spisu predmeta i mogu podnijeti Sekretarijatu pismena zapažanja u toku prethodnog postupka.


Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici 7. marta dao je Elektroprivredi BiH saglasnost za zaduženje za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla.


Pitanja u vezi sa izgradnjom Bloka 7 biće razmatrana i na sjednici Doma naroda FBiH, koja je zakazana za 1. april.


Na dnevnom redu su Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje JP ''Elektroprivreda BIH'' d.d. Sarajevo kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje bloka 7 – 450 MW TE Tuzla, te Prijedlog odluke o odobravanju Odluke o izdavanju garancije Federacije Bosne i Hercegovine u korist izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje Javnog preduzeća ''Elektroprivreda Bosne i Hercegovine'' d.d. Sarajevo.

(SB / BHRT / Vijesti)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...