"SB" NA LICU MJESTA: Srpsko građansko vijeće obilježilo 25 godina postojanja (FOTO)

Vršilac dužnosti predsjednika Vijeća Sretko Radišić je u obraćanju apelovao na zakonodavne izvršne i sudske vlasti na svim nivoima u BiH da ozbiljno, odgovorno i profesionalno izvršavaju zadaću, za šta su dobili povjerenje građana


Foto: MILUTIN STOJČEVIĆ/SB

  • Društvo

  • 29. Mar. 2019  29. Mar. 2019

  • 0

Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost u Bosni i Hercegovini obilježilo je 25 godina postojanja na svečanoj skupštini u Sarajevu, na kojoj su podijeljene plakete osnivačima Vijeća i zahvalnice zaslužnim pojedincima.

Svečanost je počela pozdravnim obraćanjem gostiju iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca i Hrvatskog narodnog vijeća, dok su ostali gosti bili iz Bošnjačke zajednice kulture "Preporod“ i Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99“, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ureda ombudsmena u BiH, kao i Raif Dizdarević, jedan od bivših visokih funkcionera Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Vršilac dužnosti predsjednika Vijeća Sretko Radišić je u svom obraćanju apelovao na zakonodavne izvršne i sudske vlasti na svim nivoima u BiH da ozbiljno, odgovorno i profesionalno izvršavaju zadaću, za šta su dobili povjerenje građana.

"Biće dobit za sve nas ukoliko ubrzamo i osnažimo procese integracije BiH u euroatlantski savez. Neka živi Bosna i Hercegovina, naša domovina i otadžbina, jer mi drugu i bolju nemamo", kazao je Radišić.

Zvanice je podsjetio na osnivanje asocijacije 27. marta ratne 1994. godine, kada je oformljeno Srpsko konsultaciono vijeće nakon prethodnog održavanja skupštine građana srpske nacionalnosti u Tuzli i Zenici.

"Podsjećamo da su tada gosti i delegati osnivačke skupštine krenuli na putovanje iz mnogih krajeva BiH i susjednih zemalja - Savezne Republike Jugoslavije, Hrvatske i šireg regiona, da su išli preko planine Igman i prošli kroz čuveni tunel ispod aerodroma od Hrasnice do Dobrinje te ušli u Sarajevo koje je bilo pod opsadom pune dvije godine od marta 1992. Vidjeli su prizore koje nikad nisu ni sanjali ni očekivali da će vidjeti", riječi su Sretka Radišića.

Među delegatima osnivačke skupštine, podsjetio je, bili su i pripadnici Armije BiH te Ministarstva unutrašnjih poslova iz reda srpskg naroda.

Radišić navodi također da je osnivačku skupštinu, održanu u tada ruševnom Hotelu Holiday Inn, otvorio akademik Ljubomir Berberović, a za prvog predsjednika Vijeća izabran Mirko Pejanović. Za govornicom su se smjenjivali mnogi pojedinci, gosti i delegati, kojih je ukupno bilo oko 400, po čemu je osnivački skup imao razmjere kongresa.

"Organizovanje građana srpske nacionalnosti u BiH bila je prije svega reakcija na rat, otpor ratu i zahtjev da se rat zaustavi i prekine stradanje nedužnih civila. To je bio glas za zajedništvo i komšijski život bez etničkih podjela. Skupština je osudila zločine, pokrenula proces uspostave povjerenja i pomirenja među narodima u BiH i založila se da BiH bude multietnička, građanska i cjelovita država ravnopravnih naroda i građana. Također je deklarisala svoj cilj da povratak svih prognanih i raseljenih na prijeratna ognjišta bude prioritet. To su bile samo neke od poruka skupštine", naglasio je  Radišić.

Ističe da je u vremenu najgoreg stanja među ljudima, a to je rat, kada je nit međunacionalnog povjerenja bila skoro prekinuta, održana spomenutaa osnivačka skupština građana srpske nacionalnosti koja je privukla veliku pažnju i imala zapažen odjek kako unutar BiH tako i u međunarodnim razmjerama.

"Skupština je pokazala da nikakav projekt etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini ne može prekinuti niti razoriti zajedništo i viševjekovnu tradiciju zajedničkog života. Skupština je pokazala da Radovan Karadžić i SDS ne predstavljaju sve Srbe. Ja i ovdje moram naglasiti da SGV nije nikada bio protiv srpskog naroda; na kraju, mi smo dio tog naroda. Ali jesmo kao građani srpske nacionalnosti bili za državu Bosnu i Hercegovinu, za njenu suverenost, cjelovitost, nezavisnost i teritorijalni integritet u međunarodno priznatim AVNOJ-evskim granicama. To smo rekli jasno prije 25 godina, to i danas kažemo", potcrtao je Radišić.

Govoreći o delovanju SGV-a u polijeratnom vremenu, naglasio je, među drugim aktivnostima, inicijativu za uvođenje odredbe o konstitutivnosti u ustave BiH, entiteta i kantona, koja je dobila epilog 2012., kada je odluku nametnuo tadašnji vioski predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch.

Konstitutivnost je u implementaciji postigla određene domete u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti, dok su u javnom sektoru, najbolji rezultati postignut u policiji.

"Međutim, daleko smo od očekivanog i zacrtanog cilja da konstitutivnost omogući nacionalnu ravnopravnost. Nažalost, ravnopravnosti još nema u mnogim sferama, a posebno u obrazovanju, zdravstvu, socijalnim ustanovama, državnim službama, javnim preduzećima, agencijama itd. Govoriti ili izdvojiti status jednog naroda, a ne uzeti u obzir i statusnu poziciju druga dva naroda ili svih građana koji žive u BiH, beskorisno je", kazao je između ostalog vršilac dužnosti predsjednika SGV-a - Pokreta za ravnopravnost. 

SGV - Pokret za ravnopravnost u BiH je, kako je rečeno, u zajedničkom frontu borbe sa srodnim nevladinim organizacijama, prevenstveno s Vijećem kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskim narodnim vijećem i „Krugom 99“, u nastojanju da utiče na normalizaciju odnosa, da ublaži opasnu retoriku i da kao nukleus ili model multietničkog karaktera, proširi svoj primjer na što širi prostor Bosne i Hercegovine.

Svečana skupština povodom 25. godišnjice Vijeća počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

(Fena)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...