U DUŠI BIJEDNICI: Ministarstvo ukinulo uplate Hajrudinu Varešanoviću i Fuadu Backoviću

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo donijelo je danas rješenja o prestanku prava na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje Hajrudinu Varešanoviću i Fuadu Backoviću zbog neispunjavanja zakonskih obaveza.

  • Estrada

  • 02. Apr. 2019  02. Apr. 2019

  • 1

Kako je saopćeno iz Press službe Kantona Sarajevo 31. marta 2019. godine istekao je rok po Zakonu o istaknutim samostalnim umjetnicima ( član 14., stav 3.) do kada je Hajrudin Varešanović bio obavezan Stručnoj komisiji za sticanje, reviziju, mirovanje i prestanak statusa istaknutih samostalnih umjetnika dostaviti ovjerenu izjavu od nadležnog organa, datu pod moralnom i materijalnom odgovornošću da je u prethodnoj kalendarskoj godini ostvario prihod manji od dvostrukog godišnjeg prosjeka neto plaće ostvarene u Kantonu Sarajevo, jer upravo po tom osnovu samostalni umjetnik ostvaruje pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Stoga je Ministarstvo kulture i sporta KS, u skladu sa Zakonom o istaknutim samostalnim umjetnicima i Odlukom o uslovima i postupku priznavanja prava istaknutih samostalnih umjetnika na uplatu doprinosa iz Budžeta Kantona Sarajevo, donijelo Rješenje o prestanku prava na uplatu doprinosa penzijskog i invalidskog osiguranja za Hajrudina Varešanovića.

Također, Fuad Backović nije ispunio zakonsku obavezu (član 15., stav 1. i član 24., stav 1. Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima) za dostavu potpunog i dokumentiranog dokaza o kontinuiranom umjetničkom djelovanju u prethodnoj kalendarskoj godini.

S obzirom na to da Backović nije dostavio potpun i dokumentiran dokaz o kontinuiranom umjetničkom djelovanju u prethodnoj kalendarskoj godini, Ministarstvo kulture i sporta KS donijelo je Rješenje o prestanku prava na uplatu doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje za Fuada Backovića. 

Rješenja stupaju na snagu s danom donošenja.

Ministarstvo kulture i sporta KS redovno ažurira Registar istaknutih samostalnih umjetnika u koji se unosi svaka promjena (mirovanje statusa - neuplaćivanje doprinosa i drugi slučajevi), te će nakon što Stručna komisija izvrši provjeru izjava, ponovo biti ažuriran.

(Vijesti.ba) 

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...