VRIJEME JE ZA SUBOTNJI DESERT: Danas pravimo medeno srce, savršeni čokoladni kolač bez jaja…

Idealno i savršeno iz više razloga: savršenog oblika, ni preveliko ni premalo, taman da se pojede u najviše tri zalogaja…

  • Gastro

  • 06. Apr. 2019  

  • 0

SASTOJCI

(mjera je čaša od 2 dl)

1,5 čaša brašna

1 čaša šećera

1,5 čaša mlijeka

3 žlice ulja

5 žlica pekmeza od marelice

1 žlica sode bikarbone

1 žlica začina za medenjake

Za premaz: 5 žlica pekmeza od marelice + 10 dkg naribane čokolade za kuhanje

Za glazuru: 150 g tamne čokolade + 4 žlice ulja

PRIPREMA

Pomiješati u posudi sve suhe sastojke pa postepeno uz miksanje uliti mlijeko, ulje i pekmez. Dobivenu biskvitnu smjesu, koja bi trebala biti prilično rijetka, izliti u mjernu posudu radi lakšeg odvajanja na dva jednaka dijela. Trebali biste dobiti oko 8,5 dl smjese.

U namašćen i pobrašnjen lim izliti polovicu smjese pa peći u pećnici na 175°C oko 15 minuta. Izvaditi iz pećnice pa odmah pažljivo premazati pekmezom i posipati ravnomjerno naribanom čokoladom. Izliti po tome drugi dio smjese pa vratiti u pećnicu i nastaviti peći još 20 minuta. Pečeni kolač prohladiti, rezati u obliku srca, umakati u čokoladnu glazuru i pustiti da se stvrdne. Ostatke nakon rezanja srca iskoristite tako da ih natrgate na sitne komadiće, polijete sa dvije žlice ruma pa radite male kuglice vlažnim rukama, uvaljate ih u čokoladu i po želji ukrasite

U slast!

 

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...