OKUSI I MIRISI MEDITERANA: Danas pravimo punjeni paradajz na alžirski način, nema mu ravna…

Paradajz je jedna od najpopularnijih namirnica na svjetu, a najviše se konzumira na Mediteranu…

  • Gastro

  • 07. Apr. 2019  

  • 0

SASTOJCI

4 paradajza

1 patlidžan

1 limun

2 režnja češnjaka

1 žlica sjeckanog peršina

4 lista svježe mente

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol i papar

PRIPREMA

Sok od limuna iscijedimo, patlidžan očistimo i narežemo na kockice, paradajz očistimo i izdubimo, listiće mente nasjeckamo, a češnjak protisnemo.

U zdjelu s hladnom vodom ulijemo sok od limuna, dodamo kockice patlidžana i ostavimo da odstoji 15-ak minuta.

Za to vrijeme izdubljene paradajze začinimo sjeckanom mentom, solju i paprom, te ih stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 190°C, 10-ak minuta.

Paradajz izvadimo iz pećnice i ostavimo ih da se ohlade, a kockice patlidžana ocijedimo.

Zatim u tavu, na dvije-tri žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo narezani patlidžan i pržimo ga na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući i dodajući ulje.

Nakon 10-ak minuta dodamo protisnuti češnjak, sjeckani peršin, začinimo solju i paprom, promiješamo i maknemo s vatre.

Prženim kockicama patlidžana nadjenemo paradajze, rasporedimo ih na tanjure, posipamo s još malo sjeckanog peršina i poslužimo.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...