A, SADA, SPEKTAKL…: Uz samo tri sastojka napravite DOMAĆI JOGURT, kad jednom probate više ga nikada nećete kupovati u prodavnici…

Napraviti domaće mliječne proizvode puno je lakše nego što mislite. Ako se želite okušati i u tom području gastronomije, evo pravog recepta za vas…

  • Gastro

  • 08. Apr. 2019  

  • 0

SASTOJCI

2 l mlijeka

200 ml jogurta

sol

PRIPREMA

U odgovarajući lonac ulijemo mlijeko, malo ga posolimo i kuhamo na srednje jakoj vatri do temperature oko 95°C, odnosno, do prije vrenja. Zatim mlijeko maknemo s vatre i ostavimo da se ohladi na temperaturu od oko 45°C.

Kada se mlijeko ohladilo na željenu temperaturu u zasebnu zdjelu stavimo jogurt, malo ga izmiješamo pjenjačom i u istu zdjelu preko sita ulijemo mlijeko.

Sastojke još jednom nježno izmiješamo, poklopimo tanjurom i sve zajedno stavimo u pećnicu, zagrijanu na 50°C, isključimo je i u njoj ostavimo zdjelu oko šest sati (na ovaj način smo bakterijama jogurta osigurali uvjete za razmnožavanje).

Nakon šest sati dobiveni jogurt premjestimo u hladnjak, te ga ostavimo da se dobro ohladi nekoliko sati. Ohlađeni jogurt možemo poslužiti kao dodatak raznim jelima ili kao osvježavajući napitak.

Prijatno!

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...