KOMAD PIZZE ILI ZASLAĐENO PIĆE: Šta je opasnije po zdravlje?

Mnogi velike količine šećera ne unose iz hrane, već iz pića

  • Zdravlje

  • 08. Apr. 2019  08. Apr. 2019

  • 0

Želite li da zadržite svoje srce i kardiovaskularni sistem zdravim u godinama koje dolaze? Postoje hrana i grickalice koje utiču direktno na zdravlje srca.

Iako se savjetuje izbacivanje brze hrane, prerađene ili hrane sa dodatim šećerom, stručnjaci kažu da nije obavezno potpuno ih izbaciti, već ih u jelovniku imati samo i doslovno - povremeno.

Većinu je moguće zamijeniti zdravim obrocima koji su dobri po srce.

Hrana koju treba izbjegavati na redovnoj osnovi:

Burgeri

Nauka još nije sigurna da li su zasićene masti zaista povezane sa srčanim oboljenjima. Kada se konzumira u umjerenoj mjeri, visoko kvalitetna govedina može, čak, da bude korisna za srce. Ali, “zasićene životinjske masti generalno, posebno kada se kombinuju sa ugljenim hidratima, imaju štetan uticaj na zdravlje srca”. Izbegavajte restorane brze hrane koji koriste namirnice lošijeg kvaliteta i imaju nezdrave metode kuhanja, i tako ćete smanjiti konzumiranje te vrste hrane.

Procesuirano i konzervirano meso

Sušeno i procesuirano meso, kao što su slanina i kobasice, može da ima visok procenat zasićenih masti. Ali, čak i takva vrsta mesa iako bi imala nizak sadržaj masti, mogla bi da ima veliku količine soli. Samo šest slajsova suhomesnatog može da sadrži polovinu preporučenog nivoa natrijuma, tvrdi Američko udruženje za srce. Većina ljudi bi trebalo da vodi računa o unosu soli zbog uticaja natrijuma na visok krvni pritisak. Mnogi ne bi morali da piju lijekove kada bi redukovali ishranu jer samom promjenom jelovnika, oni sa visokim krvnim pritiskom mogli bi da ga svedu na normalnu mjeru.

Hrana pržena u dubokom ulju

Nekoliko studija povezuje prženu hranu, kao što su pomfrit, pržena piletina, pa čak i pržene grickalice, sa uvećanjem rizika od srčanih bolesti. Uobičajeni način prženja stvara trans masti, koje uvećavaju loš i spuštaju dobar holesterol. Sve je to moguće napraviti kod kuće, u maslinovom ulju. Prženo, posebno ono što nije prženo kod kuće, treba da izbjegavate, kažu doktori.

Slatkiši

Dugo godina su masnoće bile najveća opasnost po srce. Ali, studija objavljena prošle godine u JAMA International Medicine tvrdi da je industrija slatkiša najodgovornija za tako uvjerenje. Eksperti tvrde da ishrana sa visokim količinama dodatog šećera može da bude podjednako velika opasnost od gojaznosti, upala, visokog holesterola i dijabetesa, što su faktori rizika za srčane bolesti.

Slatka pića i slatki sokovi

Mnogi velike količine šećera ne unose iz hrane, već iz pića. Preko 60 procenata djece, 54 odsto muškaraca i 45 procenata žena pije najmanje jedno gazirano ili zaslađeno piće dnevno.

Slatke žitarice

Čak i ona hrana koja se često smatra važnom, kao što su žitarice, može da ima dodati šećer. Jedenje prerađenih ugljenih hidrata i šećera u jutarnjim satima sigurno će stvoriti upale i podići šećer, a onda ga naglo i spustiti, i unosićete mnogo više šećera tokom dana. Umjesto toga, preporučuje se jedenje voća sa jajetom ili avokadom na hljebu od cijelih zrna žitarica.

Kolači i peciva

Većina pečenih proizvoda, naročito onih komercijalnih, prepuno je šećera i zasićenih masti - kao što su puter ili palmino ulje - odnosno trans masti. Tu imate dva sastojka koji zajedno daju najgori mogući način ishrane.

Margarin

Mnogo se debatuje oko povezanosti margarina i kardiovaskularog rizika. Sasvim sigurno je da ishrana s velikim količinama trans masti povećava rizik od srčanih oboljenja. On se često pominje kao zdravija alternativa puteru. Da biste bili sigurni, izaberite lako maziv, takoreći “mek” margarin koji ne sadrži djelimično hidrogenizovano ulje, ili se držite samo maslinovog ulja.

Pica i meso

Pica se smatra drugom na listi od šest vrsta jela sa najviše soli, prema Američkom udruženju za srce. Natrijum u pici kao i količina zasićenih masti uvećavaju se ukoliko dodate ekstra sir ili druge vrste topinga. Kada jedete picu, ograničite se na dva parčeta, ili uzmite vegetarijanski toping.

Dijetalna pića

Možda piše da je bez šećera ili sa nula kalorija, ali dijetalna pića imaju i svoju drugu stranu. Ljudi vjeruju da su to zdrava pića, ali ona to nisu. Istraživanja pokazuju povezanost rizika od srčanih oboljenja, kao što su gojaznost i dijabetes, a neke studije tvrde da ljudi koji piju gazirana pića imaju tendenciju da unose mnogo više kalorija nego što bi inače, dok druge studije tvrde da hemikalije u dijetalnim gaziranim pićima mogu da izmene bakterije u revima i da učine ljude sklonijima gojenju.

(SB/Nedeljnik)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...