PREMIJER ZVIZDIĆ ZA "SLOBODNU BOSNU": "Naš apsolutni prioritet ostaje EU, ali to ne isključuje ekonomsku saradnju s Kinom"

Završen je deveti poslovni forum grupe zemalja 16+1, koji je, nakon pristupanja Grčke, prerastao u format "17+1". Na poslovnom forumu u Dubrovniku sudjelovalo je više od 1000 učesnika, a delegaciju BiH predvodio je premijer države, Denis Zvizdić.

  • Društvo

  • 13. Apr. 2019  13. Apr. 2019

  • 2

U izjavi za "Slobodnu Bosnu" premijer Zvizdić je kazao da su sudionici foruma u Dubrovniku dobili politički vjetar u leđa za razvijanje evropsko-kineskih poslovnih veza.

-Samit 16+1 predstavlja dobru, konkretnu i vrlo perspektivnu platformu za ekonomsku i društvenu saradnju zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope i Kine. Saradnja ima multisektorski karakter i bazirana je na načelu partnerstva, poštivanja obavezujućih standarda i procedura i realizacije konkretnih investicionih projekata koje kandidira svaka od zemalja učesnica. U proteklih nekoliko godina implementiran je čitav niz projekata u oblasti transporta, energetike, industrije, turizma, poljoprivrede, razvoja malih i srednjih preduzeća, obrazovanja, inovacija, itd., što je povećalo atraktivnost i efektivnost  ukupne saradnje, pa se ove godine Samitu priključila i Grčka, tako da je sada format 17+1, kazao je Zvizdić i izjavi za "Slobodnu Bosnu".

Premijer Zvizdić je istakao nekoliko konkretnih projekata na kojim BiH već radi s kineskim partnerima.

-Dosadašnji rezultati privredne saradnje BiH i Kine su vidljivi u očekivanoj izgradnji termo-bloka 7 u Tuzli snage 450 MW, čija će izgradnja koštati 1,6 milijardu KM, a finansirat će se iz kredita kineske državne banke. Ovaj veliki, složeni i za BiH iznimno značajni energetski projekt realizirat će kompanija iz Kine po sistemu ključ u ruke.  

Evidentan je i značajan porast broja kineskih turista, posebno u posljednje tri godine, tako da se u 2019. očekuje i do 100 hiljada turista iz Kine. Po broju turista u BiH, Kina bi mogla izbiti na prvo mjesto. 

Nama je posebno važno što su predstavnici Kine iskazali spremnost da otvore svoje tržište za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH. Naš cilj je da smanjimo postojeći debalans u trgovinskoj razmjeni sa Kinom, a pozitivna vijest, koju je na našem bilateralnom susretu potvrdio i premijer NR Kine Li Keqiang, jeste da je Kina spremna i otvorena za unapredjenje ekonomske saradnje i trgovinske  razmjene sa BiH.   

Zvizdić se ne slaže s rasprostranjenom tezom kako EU ne gleda blagonaklono na rastući ekonomski utjecaj Kine u regiji. 

-Utisci sa Samita, govori, stavovi i prijedlozi svih premijera, a od 17 učesnika Samita sa prostora Centralne i Jugoistočne Evrope, ne ostavljaju utisak da EU ne gleda blagonaklono na ulogu Kine u okviru Platforme “CEEC + China”. Naprotiv, Platforma 16+1 je očito blagonaklono prihvaćena unutar  EU, pa je od ovoga Samita proširena sa Grčkom kao još jednom članicom EU, kazao je Zvizdić za "Slobodnu Bosnu".

Premijer Zvizdić kaže da BiH nema nikakvih dilema oko razvoja ekonomske saradnje s Kinom - "naš apsolutni prioritet i cilj ostaje EU ali to ne isključuju suradnju s Kinom na ravnopravnoj osnovi". 

-Što se tiče BiH, mi smo oduvijek bili most izmedju istoka i zapada, to je prirodna uloga BiH, ali i suština njenog bića, tako da i dalje trebamo njegovati taj status, štiteći pri tome interese BiH i tražeći najbolja rjesenja za realizaciju ključnih političkih, ekonomskih, sigurnosnih i društvenih prioriteta.  Naravno, potpuno je jasno, i to sam posebno istaknuo u mom govoru na Samitu, da EU integracije BiH nemaju alternativu, i da je članstvo u EU jedan od dva najvažnija vanjskopolitička prioriteta BiH. Drugi je prioritet, naravno, Nato pakt, kao najbolja garancija naconalne i državne sigurnosti, kazao je premijer Zvizdić. 

loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...