IDENTITET SE KRIJE: Vlada RS platila 2,6 miliona za tajne „stručne usluge“

Vlada RS-a je preko Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju tokom prošle godine isplatila 2,5 miliona maraka licima u inostranstvu čiji se identitet krije

  • Mini market

  • 13. Apr. 2019  13. Apr. 2019

  • 1

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS navela je u Izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju za 2018., sadašnjeg Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, da su u tom resoru rashodi za stručne usluge iznosili 2.595.144 КМ.

Revizori su utvrdili da se od tog iznosa 2.575.234 KM odnosi na „ostale stručne usluge“.

„Rashodi za ostale stručne usluge nastali su po osnovu dva ugovora sa pravnim licima u inostranstvu, kojima je na osnovu Zakona o zaštiti tajnih podataka utvrđen stepen tajnosti“,istaknuto je u revizorskom izvještaju.

Revizori su naveli i da je potrošeno skoro 20.000 KM na realizovane negativne kursne razlike nastale po osnovu plaćanja ugovorenih stručnih usluga sa inostranim dobavljačima.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju je za rad osam predstavništava Republike Srpske u inostranstvu lani isplatilo 4.555.000 KM.

Isplate su bile prema Odlukama Vlade Republike Srpske o rasporedu sredstava za finansiranje rada predstavništava, a u skladu sa rebalansom budžeta.

„Revizijskim aktivnostima obuhvaćeno je 40 odsto od ukupno dodijeljenih transfera. Dokumentacija o poslovnim promjenama i utrošcima dodijeljenih transfera sačinjena je i dostavljena u оkviru mjesečnih rekapitulacija o utrošcima, kao i godišnjih izvještaja o radu“,istakli su revizori.

Dodali su da u toku 2018. nisu vršene posebne kontrole (interne ili vanredne) u radu predstavništava.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju dobilo je pozitivno mišljenje revizora o finansijskim izvještajima i o usklađenosti.

(Capital.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...