ČOVIĆEV ZET KOJI SE VEŽE ZA AFERE NAJBLIŽI FOTELJI: Za direktora Federalne uprave policije u igri su...

Zanimljivo je da je jedan od kandidata i aktuelni direktor Granične policije BiH Zoran Galić

  • Politika

  • 14. Apr. 2019  

  • 1

Za direktora Federalne uprave policije u igri su: Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije, Ensad Korman, službenik FUP-a (iako je on izabran za zamjenika direktora FUP-a), Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, Mustafa Hujdurović, inspektor FUP-a, Milan Galić, aktuelni policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona, Ljuban Frljić, načelnik Operativnog centra MUP SBK Travnik i Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug Čapljina GP BiH.

S obzirom da je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Bošnjak, Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH propisuje da direktor ne može biti iste nacionalnosti što znači da u igri ostaju samo kandidati iz reda Hrvata odnosno Zoran Čegar, Zoran i Milan Galić, Robert Perić i Ljuban Frljić.

Agencija Patria ranije je objavila da bi to mogao biti Robert Perić koji je u robinskim vezama sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem. Za Perića se od ranije veže afera oko prijema VII i VIII klase kadeta u Graničnu policiju BiH.

 

Zanimljivo je da je jedan od kandidata i aktuelni direktor Granične policije BiH Zoran Galić kojem je 2018. godine obnovljen drugi mandat na čelu te policijske agencije. S obzirom da je Granična policija BiH prva na udaru zbog migrantske krize, a što se Galiću i zamjera da nije bilo dobre organizacije i adekvatnog odgovora na dolazak migranata, moguće je da Galić traži drugu poziciju kako bi pobjegao od gorućeg problema sa migrantskom krizom.

I predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je prije nekoliko dana da BiH nije spremno dočekala talas migranata i da nema kontrole nad njima. Iako je cijelu 2018. godinu bilježen stalni rast migranata, Galić je kasno reagirao tražeći dodatni broj ljudi tek skoro polovinom prošle godine. Iako se najavljuje novi i veći talas migranata, Granična policija BiH iscrpila je sve svoje kapacitete, te je zatražena pomoć Oružanih snaga BiH.

GP BiH posljednjih godina potresaju i druge afere, od nestanka municije i policijske opreme iz skladišta, do upitne diplome direktora Galića, namještenih prijema kadeta i narušenih međuljudskih odnosa unutar samog rukovodstva GP-a.

Inače, Galić je prije dolaska u GP BiH bio policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona kada je 2009. godine ubijen navijač FK Sarajevo Vedran Puljić. Pravi krivac za njegovu smrt nikada nije otkriven, iako je Puljić pogođen metkom iz policijskog pištolja.

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...