RECEPT STARI, ALI PALI: Bez muke napravite tradicionalnu uskršnju pletenicu, niko joj ne može odoljeti…

Bliži se najradosniji kršćanski praznik, a mi smo s vama odlučili podijeliti još jedan tradicionalni recept, nezaobilazan na blagdanskoj trpezi….

  • Gastro

  • 18. Apr. 2019  

  • 0

SASTOJCI

500 g glatkog brašna

1 instant suhi kvasac

1 jaje

2 žumanjca

2 žličice soli

4 žlice šećera

1 vanilin šećer

2-3 dl toplog mlijeka

1 dl ulja

Za premaz:

1 žlica kiselog vrhnja

1 žumanjce

PRIPREMA

U dubljoj posudi pomiješati sve suhe sastojke, u sredinu razbiti jaje, dodati u žumanjca pa uz postepeno dolijevanje mlijeka i ulja umijesiti srednje tvrdo dizano tijesto. Ostaviti ga da pokriveno krpom miruje najmanje pola sata.

Istresti tijesto na radnu površinu, razdijeliti ga na tri jednaka dijela pa svaki premijesiti malo i rukama razvući u oblik valjčića oko 60-70 cm dužine.

Spojiti krakove na vrhu laganim pristiskom prstiju pa isplesti pletenicu. Saviti je u oblik vijenčića, ispreplesti slobodne rubove valjčića da se ne vide.

Premjestiti pletenicu na lim obložen papirom za pečenje. Premazati ju mješavinom žumanjca i vrhnja jer joj to daje posebno lijep sjaj nakon pečenja i bude onako fino hruskava od gore.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 ℃ oko 40 min. dok ne dobije zlatnu boju.

Dobar tek!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...