KRAJIŠKI HEROJ, JEDAN OD NAJVEĆIH IKADA: Buntovnik iz Banjaluke često je bio iza rešetaka ali ga nisu slomili, skončao je jezivo, u hladnoj SUTJESCI

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 20. Apr. 2019  

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je Veselin Masleša, revolucionar, partizan, narodni heroj.

Masleša se rodio u Banjoj Luci, na današnji dan 1906. godine, a u gradu na Vrbasu završio je i gimnaziju.

Još kao golobradi mladić stupio je u revolucionarni omladinski pokret, istovremeno se uključivši i u akcije radničkog pokreta Banjaluke.

BEUS I MASLEŠA U LIVNU (Izvor: Public)

Godine 1925. godine, Masleša odlazi na studije, najprije upisuje pravo u Zagrebu, nakon čega u Frankfurt, gdje je studirao ekonomiju, a potom i u Pariz, na studij političke ekonomije i sociologije.

Zbog revolucionarnog djelovanja među jugoslavenskim studentima i iseljenicima u Francuskoj, bio je izložen progonima, te mu je zabranjeno dalje školovanje.

Francuske vlasti su ga protjerale u Jugoslaviju, a jugoslavenske vlasti su ga iz Beograda deportirale u Banja Luku.

Nakon toga odlazi u Osijek, gdje je radio kao urednik u redakciji Hrvatskog lista.

No, Masleša je opet uhapšen i ponovno protjeran u Banja Luku. Godine 1938. zapošljava se u Beogradu, kao skupštinski novinarski reporter i komentator u "Beogradskim novostima". Iste godine primljen je u članstvo Komunističke partije Jugoslavije.

Izvor: Public

Masleša se brzo uključuje u društveni i politički život Beograda, sudjelujući u ilegalnim manifestacijama tadašnje napredne inteligencije. Istupao je s natpisima u mnogim listovima i časopisima. U decembru 1928. godine zajedno s Otokarom Keršovanijem pokreće časopis "Nova literatura". Ali nakon proglašenja šestojanuarske diktature, 1929. godine, uhapšen je i poslije sedam mjeseci provedenih u zatvoru, protjeran u Banja Luku.

U Banjoj Luci je držao ilegalne partijske tečajeve, seminare i predavanja; pisao je, ali bez potpisa, u banjalučkom listu "Nova štampa"; bavio se prevoditeljskim radom i nastavio vanredne studije prava u Zagrebu.

Godine 1931. vraća se u Beograd i zapošljava se kao publicist u Redakciji časopisa "Narodno blagostanje". Veselin Masleša je bio angažiran u stvaranju legalne jedinstvene radničke partije, odnosno Stranke radnog naroda, kao sekretar njenog Inicijativnog odbora.

MASLEŠA I NAZOR (Izvor: Public)

Masleša je kao publicista objavio i nekoliko studija, a najpoznatije su „Mlada Bosna“ i „Svetozar Marković“.

Nevjerovatno zvuči podatak da je Masleša do 1940. godine deset puta hapšen, a u zatvorima je ukupno proveo više od dvije i pol godine.

Poslije bombardiranja Beograda, aprila 1941. godine, prešao je u Crnu Goru i tamo učestvovao u pripremama ustanka. Organizirao je propagandni rad Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru i Glavnog štaba za Crnu Goru i Boku. Pokrenuo je i uređivao listove "Sloboda" i "Narodna borba".

Foto_ Arhiv

U drugoj polovini 1942. godine, u selu Driniću, zajedno s Mošom Pijade i drugim suradnicima, obnavlja list "Borba", službeni organ KPJ.

Na prvom zasjedanju AVNOJ-a u Bihaću u novembru 1942. godine, Masleša je održao glavni referat pod nazivom „Narodnooslobodilačka borba i stvaranje Antifašističkog vijeća“, u kojem je iznio istorijat antifašističke borbe u svim krajevima Jugoslavije od 1936. do 1942. godine. Tada je izabran u Izvršni odbor AVNOJ-a.

Tokom četvrte i pete neprijateljske ofanzivi bio je s grupom divizija NOVJ-a koje su vodile borbe na Neretvi i Sutjesci.

Foto: RFE

Odlukom Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ, 20. decembra 1951. godine, proglašen je narodnim herojem.

Jedan od najvećih Banjalučana u povijesti smrtno je stradao 14. maja 1943. godine, utopivši se prilikom forsiranja rijeke Sutjeske, u pokušaju proboja iz njemačkog obruča.

Po njemu su do 1992. godine vlasti nazivali ulice, škole, knjižare, domove kulture, kulturno-umjetnička društva, a danas ga se samo rijetki sjećaju.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...