MIRO LAZOVIĆ OTKRIO KARTE: „Socijaldemokratski pokret ne treba da vodi Lagumdžija! SDA nije najzdravija stranka! SBB ulazi u vlast“!

Gost emisije Face to Face bio je Miro Lazović. Potpredsjednik SDP-a, ratni član Predsjedništva i član GOSDP-a

  • Politika

  • 05. Maj 2019  

  • 3

„SDP je pokušaj ujedinjenja ljevice odnosno građanskih alternativa, intelektualaca da izvrše javni pritisak na građanske opcije kako bi se pokušali oduprijeti etničkim politikama. Nad državom i dalje lebde sjene ratnih ciljeva koji se prikrivaju politički i opasnost su nad BiH“, rekao je u uvodu Lazović.

Ne slaže se sa Mehmedovićem koji kaže da je SDA najzdravija stranka.

„Ja ću reći da je SDP najzdravija politička snaga. Kongres SDP-a je u junu. Ja se ne slažem sa Slavom koji kaže da je prevara ovo što mi radimo. Nek on organizuje neku stranku pa da vidimo tu snagu. On ne može govoriti da smo mi vodonoše i ešalon. Nikada, ni ja, ni Zlatko Lagumdžija, ni Ivo Komšić nismo zagovarali koaliciju sa SDA. Bh. blok je mogao odigrati historijsku ulogu. Ni Peđa Kojović ni rukovodstvo SDP-a to nije razumjelo. Ideja građanske bh. je mnogo jača, za tu ideju je Evropa“, rekao je Lazović.

Socijal-demokratski pokret

„Ivo Komšić je sazvao taj sastanak i vidjet ćemo šta on misli. Lagumdžija je samo pozvan i on nema ambiciju da vodi taj pokret, a nisam ni ja za to da on to vodi, to treba neko drugi raditi. Ja ne bih da se u tok pokretu politika predstavlja kao dominantna. Ja ću tu zagovarati iste ideje kao u SDP-u. Kongresno opredjeljenje SDP-a je da se ujedine sa DF-om“, dodao je Lazović te nastavio:

„Korijeni SDP-a su dublje vezani za državu nego SDA-ovi. Ja sam očekivao da će se Denis Bećirović prijaviti za predsjednika SDP-a. Čuo sam da se planira uvesti pozicija zamjenika predsjednika na kongresu. Spominje se ime Denisa Bećirovića jer se na taj način unaprijed kreira kadrovska politika. Moj princip je da predsjednik i dva zamjenika budu iz tri različita naroda. Ako nismo u stanju integrisati moralne principe kako da pravimo državu. Očekujem da će se na narednom kongresu vratiti principi socijal-demokratije SDP-u. Vidljiva je podjela između starijih SDP-ovaca i mlađih. Mi stariji imamo drugačiji pristup. Mi smatramo da ovdje nema revolucionarnih promjena. Čini mi se da neki partiju shvaćaju kao bankomat kako bi samo uzeli neke koristi“, rekao je Lazović.

„Ne može se na mržnji voditi politika racionalno. DF je ulaskom u vlast preuzeo odgovornost i rizik. Pitanje je hoće li izdržati pritiske etničkih politika. Ako se formira ovaj pokret on ima za cilj da pomogne i DF-u i Željku Komšiću. Vidjet ću šta će biti poslije kongresa. Mislim da će SBB ući u vlast. SBB je amortizirao Bh. blok kako bi stvorio prostor da on uđe u vlast“, zaključio je Lazović.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...