FEDERACIJA POSTAJE VELIKO GRADILIŠTE: Ovo su najvažniji projekti u naredne dvije godine - vrijedni su više od 15 milijardi KM!

Federaciju Bosne i Hercegovine od ove godine pa sve do 2021. očekuje provedba 108 projekata javnih investicija ukupne vrijednosti više od 15 milijardi konvertibilnih maraka, od kojih su neki već odranije u provedbi, pokazuje izvješta o radu Komisije za program javnih investicija Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje huli-decembar2018. godine, a u koje je Večernji list imao uvid.

  • Ekonomija

  • 06. Maj 2019  06. Maj 2019

  • 6

U samom programu javnih investicija naveden je niz projekata iz različitih područja, počevši od izgradnje brojnih dionica autoceste na koridoru Vc, modernizacije aerodroma pa do izgradnje novih blokova termoelektrana. Od značajnijih projekata valja izdvojiti predviđeni nastavak izgradnje dionica na koridoru Vc, pri čemu pažnju privlači projekt povezivanja Mostara sa sjevernom Hercegovinom preko planine Prenj.

Program javnih investicija Federacije, koji je dobio podršku na Vladi, sadrži podatke o ulaganjima u 108 projekata; od toga broja 42 projekta su u provedbi, dok je 66 kandidiranih projekata. Ukupna vrijednost svih projekata je 15.8 milijardi KM, od čega se poko 12 milijardi KM odnosi na kandidirane, a 3.8 milijardi KM na projekte čija je provedba u toku.

Najvrjedniji projekti

Uvidom u dokument programa javnih investicija Federacije 2019. – 2021. godine vidljivo je nekoliko izuzetno vrijednih kandidiranih projekata, od kojih neki prelaze i brojku od milijardu maraka. Primjerice, jedan od projekata odnosi se izgradnju bloka 7-450MW u termoelektrani Tuzla, a čija je vrijednost 1.8 milijardi KM, a tu je i projekt koji se odnosi na rudnik i termoelektranu Bugojno, odnosno izgradnju novoga proizvodnog kapaciteta snage oko 300 MW, čija je vrijednost 1.3 milijarde KM.

Jedan od najvrjednijih kandidiranih projekata je i izgradnja bloka 8-300MW u termoelektrani Kakanj, čija je vrijednost prelazi jeddnu milijard KM,  a od financijski vrjednijih projekata treba izdvojiti izgradnju bloka 1-350MW u TE Banovići koji bi trebao koštati 993 milliona maraka.

Po vrijednosti, slijede projekti iz područja izgradnje dionica autoceste na koridoru Vc, kao i brzih cesta u Federaciji, pri čemu će, primjerice, dionica Mostar sjever – Mostar jug koštati 555,95 miliona maraka, dok će za dionicu brze ceste Lašva – Nević Polje trebati izdvojiti 459,30 miliona maraka. U kontekstu koridora Vc treba navesti i dionicu Koruše – Ozimica u vrijednosti 445,09 miliona maraka, kao i dionicu Ozimica – Poprikuše u vrijednosti od 444,12 miliona maraka.

Kada je pak riječ o povezivanju Bosne s Hercegovinom, posljednjih godina mnogo se govorilo o načinu izgradnje autoceste koja će spojiti sjeverni ulaz u Hercegovinu s Mostarom – konkretno, planina Prenj bila je u žarištu javnosti. Prema ovom programu, predviđena je izgradnja poddionice tunel Prenj u vrijednosti od 548,80 miliona maraka, kao i poddionice tunel Prenj – Mostar sjever na dionici Ovčari – Mostar sjever, a čija je vrijednost 406,36 miliona maraka.

Finansiranje projekata

U cijeloj priči oko kapitalnih projekata ključno je pitanje financsranja, pa je tako Komsija, s obzirom na ograničena sredstva financiranja kapitalnih projekata, utvrdilo kako je potrebno uredbom propisati dodatne kriterije kako bi se osiguralo da u program javnih investicija budu uključeni projekti s najvećim stepenom pripremljenosti, kako bi prednost imali projekti čija bi provedba bila izvjesnija u godinama na koje se odnosi program javnih investicija. Pritom iz Komisiije navode kako bi se na taj način izbjeglo kašnjenje u realizaciji projekta, stvaranje dodatnih troškova zbog nepovučenih kreditnih sredstava u slučaju kreditnog zaduženja.

Kada je riječ o planu ulaganja u kandidirane projekte, njih 66, s preferiranim načinom financiranja, predviđeno je kreditno zaduživanje, ali i korištenje vlastitih sredstava.

Na osnovi podataka i prateće dokumentacije Povjerenstvo je analiziralo i, u skladu s kriterijima i principima za ocjenjivanje, ocijenilo samo one projektne prijedloge koji zadovoljavaju minimalne kvalifikacijske kriterije i za koje je dostavljena relevantna prateća dokumentacija.

Pritom nisu ocjenjivani projekti koji su ranije kandidirani i već ocijenjeni ako nije dostavljena dodatna dokumentacija, tako da je Povjerenstvo pregledalo i ocijenilo ukupno osam projekata koji se prvi put kandidiraju u PJI i za koje je potrebna ocjena Povjerenstva.

loading...

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...