SARAJEVO ZA VUKOVAR: Šutnja za žrtve

Aktivisti i aktivistkinje UDIK-a sutra će posjetiti Vukovar, odati počast žrtvama Vukovara u ime odgovornih građana Bosne i Hercegovine, te na taj način pokazati da je to zločin koji se tiče svih nas, ali i iskazati solidarnost prema žrtvama okupacij

  • Društvo

  • 17. Nov. 2013  17. Nov. 2013

Povodom 22 godišnjice od okupacije i pada grada Vukovara u Hrvatskoj, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) organizovalo je u Sarajevu mirovnu akciju pod nazivom „Odajmo počast žrtvama Vukovara“, javlja Anadolu Agency (AA). Današnja mirovna akcija održana ispred sarajevske Katedrale Presvetog Srca Isusova obilježena je šutnjom.

Cilj mirovne akcije bio je poslati poruku javnosti da je obilježiti pad Vukovara, nakon tromjesečne opsade, moralna odgovornost i potrebna solidarnost građana Bosne i Hercegovine, koji su također preživjeli opsadu Grada Sarajevo.

Koordinator udruženja Edvin Kanka Ćudić kazao je za AA da “ako očekujemo istinsko pomirenje tako što će samo neko dolaziti na obilježavanje okupacije grada Sarajeva ili u Srebrenicu onda i mi moramo da pokažemo solidarnost prema svim žrtvama”.

Mirovna aktivistkinja iz Crne Gore Sabina Talović kazala je da je imala obavezu da danas bude ovdje i da pruži svoju solidarnu aktivističku podršku jednoj mladoj organizaciji koja se bavi suočavanjem sa prošlošću ili tranzicijskom pravdom na jedan nov način.

“Ja sam jedna od aktivistkinja koja je prije 20-tak godina, dok je ovaj grad bio pod opsadom, na ovaj način stajala širom trgova Srbije i Crne Gore, i na taj način se solidarisala sa narodima BiH”, pojasnila je.

Aktivisti i aktivistkinje UDIK-a sutra će posjetiti Vukovar, odati počast žrtvama Vukovara u ime odgovornih građana Bosne i Hercegovine, te na taj način pokazati da je to zločin koji se tiče svih nas, ali i iskazati solidarnost prema žrtvama okupacije.

loading...

trenutak ...