BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH, NEUSTRAŠIVI BOSANAC: Zvali su ga „Car“, zatvaran i teško ranjavan, sijao je strah među četnicima, a onda su ga ustaše mučki LIKVIDIRALI

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 08. Maj 2019  08. Maj 2019

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je narodni heroj Sulejman Omerović "Car".

Rodio se na današnji dan 1923. godine u Maglaju, a prije pristupanja bosansko-hercegovačkim partizanima, u kojima je stigao do položaja komandanta Treće vojvođanske brigade, imao je zanimljivu životnu priču.

Odrastao je u Maglaju, u siromašnoj porodici. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a nakon toga otišao je u Sarajevo, gdje se upisao u Šerijatsku školu i živio u internatu. Tokom boravka u školi počeo je usvajati napredne ideje i oko sebe okupio grupu istomišljenika, zbog čega je bio i hapšen.

Izvor: Public

„Sulejman Omerović Car bio je jedan od najhrabrijih ljudi koje sam sreo u ovom ratu. Duže vrijeme smo bili zajedno u istom štabu, pa sam se u to uvjeravao skoro svakodnevno. Za njega se zbilja može reći da nikad svom vojniku nije naredio nešto što i sam ne bi smio da izvrši - nepropisano ali visokomoralno vojničko načelo, kojeg bi se morali pridržavati svi koji na bilo koji način budu u prilici da odlučuju o tuđim sudbinama. Valjda i zato, malo koga su, od starješina, Vojvođani toliko voljeli i poštovali kao svoga Cara“, napisao je Mirko Tepavac u knjizi „Ratu posle rata“.

VOJVOĐANI U BOSNI (Izvor: Public)

Nakon kapitulacije Jugoslavije 1941. i dolaska ustaša, pojačao je svoju aktivnost u okupiranom Sarajevu, gdje je djelovao kao član SKOJ-a, a  februara 1942. Sulejman je dobio je direktivu da napusti Sarajevo i s grupom drugova iz internata pređe u partizane.

Prvih dana marta 1942. godine stupio je u Prvi crnogorski bataljon Prve proleterske brigade, u kojem je bio sve do jula 1943. godine, kada je zbog ranjavanja ostao u pozadini. U članstvo Komunističke partije Jugoslavije Omerović je primljen 1942. godine.

Vatreno krštenje imao je maja 1942. godine na Sinjajevini, gdje su borci mjesec dana vodili borbe protiv četnika Pavla Đurišića. Nakon toga je učestvovao u borbama brigade na Durmitoru, Konjicu, Kupresu, Ključu, Bosanskom Grahovu, Jajcu, Jošavki, Ivan-sedlu, na Neretvi i u danima Četvrte neprijateljske ofanzive na Drini i kod Brodareva. U danima Pete neprijateljske ofanzive, kao zamjenik političkog komesara, poveo je četu u juriš da odbrani ranjenike kod Čelebića. Kao politički komesar čete, štitio je odstupnicu bataljonu 8. jula 1943. u borbi kod Caparde, gdje je bio teško ranjen, što ga je odvojilo od Prve proleterske brigade.

MAGLAJ (Foto: Arhiv)

Nakon što je ozdravio, prebačen je među vojvođanske partizane. Tamo je bio komesar bataljona, zamjenik komandanta brigade i naposljetku komandant Treće vojvođanske brigade. Sa brigadom je prešao Srijem, Majevicu, Birač, Ozren, Trebavu, Jahorinu, Zelengoru, Pivu, Loznicu, Cer, Beograd, Srijemsku Mitrovicu, Baranju,  sve do Klagenfurta.

Kao potpukovnik Jugoslovenske armije i komandant Pete vojvođanske brigade, novembra 1945. godine, na putu Osijek–Našice, poginuo je u sukobu s ustaškim teroristima.

Neustrašivi Sulejman Omerović Car 1951. godine proglašen je za narodnog heroja Jugoslavije.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...