ZA PRSTE POLIZATI: Danas pravimo fantastičnu tortu od jagoda, niko joj ne može odoljeti…

Za samo pola sata do slasnog zalogaja punog vitamina…

  • Gastro

  • 13. Maj 2019  

  • 0

SASTOJCI

500 g svježih jagoda

1,2 kg ricotta sira

20 g bijele mljevene želatine

150 g šećera

1 vanilin šećer

1 limun

2 biskvit podloge za tortu

500 ml vrhnja za šlag

šećer u prahu

PRIPREMA

Jagode operemo i očistimo, a sok od limuna iscijedimo.

U tavicu stavimo mljevenu bijelu želatinu, prelijemo ju vodom (po uputama na pakiranju) i stavimo na stranu 10-ak minuta, da nabubri. Za to vrijeme od vrhnja za šlag istučemo čvrsti šlag.

U zdjelu sa sirom ricotta dodamo kristalni i vanilin šećer, ulijemo sok od limuna i izradimo jednoličnu smjesu.

Tavicu sa želatinom stavimo na slabu vatru i pjenjačom miješamo 2-3 minute, dok se potpuno ne rastopi.

Zatim dodamo 2-3 žlice smjese od sira, promiješamo i dobivenu mješavinu prelijemo u posudu sa smjesom od sira i dobro izmiješamo sastojke.

Potom dodamo šlag i izradimo kremu.

Na stalak za torte stavimo stijenku kalupa za torte i papirom za pečenje ju obložimo.

Na dno stavimo biskvit podlogu za torte, premažemo ju slojem od polovice dobivene kreme i na nju stavimo jagode, tanjom stranom prema gore.

Preostalom kremom prekrijemo jagode, poklopimo biskvitom i stavimo u hladnjak na 4-5 sati.

Rashlađenu tortu posipamo šećerom u prahu, narežemo ju na kriške i poslužimo.

U slast!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...