HOĆE LI ULTIMATUM OKO NATO-a I NOVE VLASTI DODIK ISKORISTITI DA BIH PROGLASI PROPALOM DRŽAVOM: Ne dajite mu municiju, "BiH je već u MAP-u"

Ono, što, međutim ni Dodik ni probosanska strana ne otkrivaju, a što bi moglo poslati poruku da je cijela stvar vjerovatno i prenapuhana, jeste činjenica da je BiH već uveliko "prisutna u NATO-u" kao i NATO u BiH.

  • Mini market

  • 13. Maj 2019  13. Maj 2019

  • 10

Već osmi mjesc nakon izbora u Bosni i Hercegovini još uvijek nema formirane nove vlasti na federalnom i državnom nivou. Razlog za to treba tražiti prije svega u nerealnom zahtjevu postavljenom od Dragana Čovića koji je formiranje nove vlasti uslovio izbornim zakonom po svojoj mjeri. Reakcija probosanskih stranaka u tom smislu bila je logična u zahtjevu da se ide na istovremeno dogovaranje vlasti na federalnom i državnom nivou, kako veći entitet ne bi preostao jedini nefunkcionalan nivo države bez vlasti. 

Ipak, pored Čovića, poslije izbora odjednom se pojavio i novi ultimatum za formiranje državne vlasti. Njega nije postavio Milorad Dodik kome se u Vijeće ministara žuri, nego probosanska strana. Kao preduslov Dodiku za formiranje Vijeća ministara zahtijeva se davanje zelenog svjetla za aktivaciju MAP-a, odnosno nastavak NATO puta Bosne i Hercegovine. Od starta je ovdje riječ o škakljivom ultimatumu s obzirom da u RS-u vlada izrazito anti-NATO raspoloženje i doslovno politički konsenzus između partij da se ovo pitanje usko veže uz odluku Srbije . Iako je čitavo pitanje pokrenuo primarno Željko Komšić, u međuvremenu je ono postalo udarno oružje probosanskih stranaka, pa je između njih nastalo i svojevrsno utrkivanje oko toga ko će biti "principijelniji" glede NATO budućnosti. Tako je predsjednik sarajevske kantonalne stranke Narod i pravda Dino Konaković poručio da Dodik "sačeka naredne izbore da uđe u vlast" ukoliko ne želi da prihvati NATO put, SDP iz opozicije tvrdi da Vijeće ministarta nipošto ne smije biti formirao bez MAP-a, itd.

Iako je MAP svakako koristan alat za pregovaranje i uslovljavanje Milorada Dodika, tvrdoglavo insistiranje na njemu pod svaku cijenu moglo bi se kao bumerang vratit probosanskim strankama. Šta je zapravo problematično u svemu? 

Milorad Dodik i nakon izbora je nastavio sa svojom uobičajenom nacionalističkom i huškačkom retorikom, gdje pored iskazivanja otvorenih želja za otcjepljenjem RS-a, raspadom BiH i ujedinjenje sa Srbijom, sve to nastoji opravdati i tvrdnjama da je BiH nefunkcionalna država koja nema efikasne institucije i postoji samo na papiru. Dodik je već otvoreno zaprijetio da je spreman, u slučaju u da se dogledno vrijeme ne formira Vijeće ministara, povući i zastupnike iz Parlamenta BiH. Dalje dugoročno prolongiranje formiranja izvršne vlasti koje bi bilo uzrokovano zahtjevima probosanske strane, Dodiku bi moglo direktno dati argument za njegove tvrdnje - BiH je nefunkcionalna država koja nije u stanju formirati ni državnu vlast. Ja sam pružio ruku saradnje i htio da zajedno formiramo državnu vlast, ali Bošnjaci su ucjenjivali i bahatili se, zbog čega ja nemam drugog izbora nego sve napustiti. 

Iako MAP svakako treba biti jedan od glavnih ciljeva probosanske politike, ona mora biti svjesna da nikakav fanatizam i inaćenje koje bi Dodiku eventualno mogli dati legitimitet za dalje rušilačke i separatističke poteze, politički ni najmanje nisu trezveni.

Ono, što, međutim ni Dodik ni probosanska strana ne otkrivaju, a što bi moglo poslati poruku da je cijela stvar vjerovatno i prenapuhana, je činjenica da BiH već uveliko "prisutna u NATO-u" kao i NATO u BiH. Naime, osim što su se još Daytonskim mirovnim sporazumom članice NATO-a obavezale da će vojno štititi Ustav i cjelovitost BiH i što su njihove trupe kroz sve vrijeme prisutne na teritoriji BiH, i sam Zakon o odbrani BiH kojim su formirane OS BiH i ministarstvo odbrane na državnom nivou, organizaciju i razvoj oružanih snaga naše zemlje direktno veže za NATO i njihove zahtjeve. I tokom godina naša zemlja već jeste ostvarila značajan napredak ka integraciji u NATO savez uz potpisivanje brojnih sporazuma.

Sve špekulacije i eventualne strahove u svojoj izjavi otklonio je i generaln pukovnik Oružanih snaga BiH Senad Mašović, da BiH de facto već jeste u MAP-u:

"Ono što je vrlo bitno jeste činjenica da se od 5. decembra 2018. godine Bosna i Hercegovina već nalazi u MAP-u. Bosna i Hercegovina je već u MAP-u! Bilo kakve priče da se to neće dozvoliti, da nema mogućnosti aktiviranja MAP-a, ponavljam, BiH ima MAP, BiH je već u MAP-u! ANP (Godišnji nacionalni program) je proces samo tehnički proces aktivosti kroz put MAP i daljnjih nastavka aktivnosti prema dobijanju punopravnog članstva u NATO-u. To su stvari koji su jasno propisane. Nažalost, nekoga će rastužiti činjenica da smo mi od 5. decembra 2018. u MAP, neko će se obradovati, ali, evo, najbitnija stvar je da ljudi znaju stvarno stanje i istinu, bez dodatni političkih komentarisanja", zaključio je general Mašović.


Stoga, MAP ne bi smio postati sredstvo za Dodikove rušilačke i separatističke manipulacije, niti bi mu probosanske stranke trebale davati povoda za to.


(S.B.)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...