VUČIĆEVU SRBIJU ZBOG OVOGA NIŠTA NEĆE OPRATI: Nakon teške sramote pomirenja ne može biti, svirepi masakri, silovanja i genocid se ne zaboravljaju

„Slobodna Bosna“ podsjeća na jednu od najvećih sramota u modernoj povijesti Srbije, koja se dogodila na današnji dan prije četiri godine

  • Društvo

  • 14. Maj 2019  14. Maj 2019

  • 1

Na današnji dan 2015. godine službeni je Beograd rehabilitirao četničkog vođu Dražu Mihailovića, a tog su dana brojni srbijanski analitičari ocijenili da je tim postupkom završen proces koji vodi reviziji Drugog svjetskog rata.

Beogradski Viši sud je uz veliki pljesak prisutnih u sudnici rehabilitirao četničkog vođu iz Drugoga svjetskog rata Dragoljuba Dražu Mihailovića, čime je poništio presudu suda FNRJ kojom je Mihailović 1946. godine osuđen na smrt zbog suradnje s fašističkim okupatorima i strijeljan.

Aktivisti za ljudska prava u Srbiji, za Deutsche Welle takvu odluku su i očekivali.

"To je završetak jednog procesa koji zapravo vodi reviziji čitavog Drugog svjetskog rata tako da se Srbija odrekla svega što je bila neka evropska vrijednost - mislim tu na antifafašizam i tu tradiciju koji su sada potpuno poništeni", rekla je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Biserko smatra da današnja Srbija gradi novi identitet "na vrijednostima i referencama koje su krivotvorene. Znači, Srbija ide sve dalje u prošlost jer nije sposobna suočiti s realnošću, pogotovo s onom iz 90-ih godina. U tom smislu ta revizija je ponikla odatle. I najgore od svega je što je to osnova na kojoj se danas podižu mladi ljudi", ističe Biserko.

OBRIJ BRADU DRAŽO

Evo kako je sve krenulo.

Već u ljeto 1941. Mihailović je dostavio izbjegličkoj vladi u Londonu program četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu. U njemu, između ostalog stoji:

-Omeđiti srpske zemlje i učiniti da u njima ostane samo srpski živalj

-U srpskoj jedinici kao naročito težak problem uzeti pitanje Muslimana i po mogućnosti rešiti ga u ovoj fazi

-Izraditi plan za čišćenje ili pomeranje seoskog stanovništva sa ciljem homogenosti srpske državne zajednice

-Posebno imati u vidu brzo i radikalno čišćenje gradova i njihovo popunjenje svežim srpskim elementom

Koncem iste godine Draža Mihailović je četnicima dao "Instrukcije" u kojima jasno iznosi plan stvaranja Velike Srbije zasnovane na ubijanju i protjerivanju nesrpskog življa.

U Instrukcijama nalaže:

“... Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu i u granicama predratne Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srema, Banata i Bačke...”

“... Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nacionalnih elemenata...”

“... Stvoriti neposredno zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i između Srbije i Slovenačke, čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa, a Bosne i Hercegovine od muslimanskog i katoličkog življa...”

Iako se mnogi povjesničar slažu da su pobili oko 250.000 ljudi u Drugom svjetskom ratu, konačan broj Muslimana, Hrvata i drugih nesrpskih žrtava koje su za vrijeme rata pogubili četnici nikad nije službeno utvrđen.

S TEORIJE U PRAKSU

Neki od najtežih četničkih zločina u provođenju genocida nad Hrvatima i Muslimanima tokom Drugog svjetskog rata su:

-juli 1941., Bileća i Stolac - oko 1.150 pobijenih Hrvata i Muslimana

- 27. juli 1941., pokolj kod Drvara - 568 poimenice imenovanih žrtava

-27. juli 1941. pokolj u Bosanskom Grahovu - 62 hrvatske žrtve

-9. i 10. oktobar 1941., Pokolj u Krnjeuši - oko 240 pobijenih Hrvata

-oktobar 1941., Brkovci u Istočnoj Hercegovini- oko 300 Muslimana

-ljeto 1941., selo Boričevac i Kulen Vakuf - oko 2.500 Hrvata i Muslimana

-novembar 1941., kraj Donjeg Lapca - 44 Hrvata

-decembar 1941. i januar 1942., Foča i Goražde - oko 5.000 uglavnom Muslimana Srebrenica oko 1.000, Vlasenica oko 3.000,

Rogatica i Višegrad po oko 1.000 Muslimana

-oktobar 1942., Istočna Bosna i dio Sandžaka - oko 1.000 Muslimana

- juli 1942., Ustikolina, Jahorina - oko 2.500 uglavnom Muslimana

- ljeto 1942., Foča - oko 2.200 Muslimana

- ljeto 1942., Zabiokovlje - oko 160 Hrvata

-oktobar 1942., Mostar - oko 200 Hrvata i Muslimana

-oktobar 1942., Prozor-Rama - oko 1.250 Hrvata i Muslimana

-oktobar 1942., Zagora - oko 240 Hrvata

-februar 1943., Foča, Čajniče, Pljevlja - oko 9.200 Muslimana

-januar i februar 1943., Kijevo, Vrlika, Otavice, Imotski - 140 Hrvata

-ljeto 1943., središnja Bosna - 42 Muslimana

-maj 1944., Goražde - oko 50 Muslimana

-do ljeta 1944., okolica Rogatice – 4.635 uglavnom Muslimana

-oktobar 1944., sjeveroistočna Bosna - 25 Hrvata

-januar 1945., Kladari, Carevac - 27 Hrvatica

Brojni zločini koje su četnici počinili tokom Drugog svjetskog rata počinjeni su izravno ili neizravno prema uputama dobivenim od vođe pokreta, Mihailovića.

Četnici su činili zastrašujuće zločine, silovali, klali, pljačkali, ljude žive spaljivali.

Podređeni četnički komandanti redovito su Mihailoviću slali izvješća o broju ubijenih muškaraca i žena, katoličkih svećenika, muslimanskih imama, srušenih i spaljenih crkava, džamija i sela. Ti zločini nisu bili stihijski i povremeni nego isplanirani s namjerom postizanja onih ciljeva koje je Draža Mihailović iznio u svojim "Instrukcijama". Većina tih zločina bila je dio provedbe genocida nad Muslimanima u Bosni i u Sandžaku te nad Hrvatima u dijelovima koji su trebali postati dijelom Velike Srbije.

Izvor: Public

Tom i takvom Mihailoviću i danas se klanjaju bradate spodobe u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Na tragu Mihailovićevih instrukcija, devedesetih godina srpska paravojska se identificirala s četničkim pokretom i počinila zločine nad istim „protivnicima“ kao što su to činili Dražini najbolji učenici u Drugom svjetskom ratu!

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...