Veliki Pariz u Sarajevu

Prvi svjetski forumu urbanizma će biti organiziran u glavnom gradu BiH od 6. do 9. septembra ove godine

  • Kultura

  • 30. Maj 2012  20. Jun. 2012

U sjeni dosadnih političkih rasprava i sumornih ekonomskih predviđanja o kojima slušamo svaki dan, pravo osvježenje predstavlja najava o pripremi važnog i velikog događaja koji Sarajevu daje novu šansu da se predstavi u jednom puno ljepšem svjetlu. Riječ je o prvom svjetskom forumu urbanizma, koji će u glavnom gradu naše zemlje biti organiziran od 6. do 9. septembra ove godine. Kako je u ime Organizacionog odbora projekta najavio bivši bh. ambasador u Francuskoj Almir Šahović, Forum ima ambiciju postati tradicionalni bijenale zbog kojeg će Sarajevo, kada je u pitanju urbanizam i arhitektura, postati ono što za ekonomiju znači Davos. Centralna tema Foruma je "Projekti Velikog Pariza" a upravo u Sarajevu će biti prvi put predstavljen izvan Francuske.

Konferencijom za medije u Galeriji „MAK“, održanom u srijedu (30.5.) najavljeni su događaji koji će pratiti Svjetski forum urbanizma, pripreman u organizaciji preduzeća za kulturni inžinjering Vive le Talent. Forumu će prethoditi inauguracija ulice Velikog Pariza u Sarajevu, 1. juna do 9. septembra, a za to je izabrana sarajevska Ulica Sime Milutinovića, u Starom Gradu. Kako je kazala Catherine Robinet, savjetnica za kulturu u Ambasadi Francuske u BiH, ulica koja nosi ime ovog velikog intelektualca i pjesnika iz 18. stoljeća će privremeno dobiti naziv Veliki Pariz, kako bi se i na taj način promovirala kultura kafea koja povezuje ova dva grada. Kafei u ovoj sarajevskoj ulici će u tom periodu poprimiti izgled nekih od najreprezentativnijih pariških, a sve će biti propraćeno performansima, koncertima, revijama filmova i izložbama među kojima je i "Le Corbusier u očima fotografa", posvećena jednom od najvećih arhitekata svih vremena Le Corbusieru. Osim toga, i iz jedna od postavki iz pariskog muzeja Arsenal će biti prenesena u Sarajevo.

Projekat Velikog Pariza je ideja koju je inicirao bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i čiju je postavku u glavnom gradu Francuske do sada posjetilo više od 200.000 ljudi, a tokom sarajevskog foruma bit će prvi put izložen van Francuske. Inače, u sklopu Foruma bit će održane četiri konferencije, uz učešće svjetskih priznatih imena urbanizma i arhitekture kao što su Jean Nouvel, Sir Richard Rogers, Christian de Portzamparc (dobitnici Nagrade Pritzker, pandana Nobelove nagrade za arhitekturu), potom Roland Castro, Antoine Grumbach, Michel Cantal-Dupart ... Očekuje se da Forumu prisustvuju i gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoe, predsjednik Regiona Pariza Jean Paul Huchon, kao i gradonačelnici većine gradova Balkana i gradova „ pobratima“ Sarajeva.

Sve je krenulo tako što je prije gotovo tri godine, Jean-François Daoulas, francuski arhitekt-urbanist koji u Sarajevu živi od 1994. godine, predložio Françoisu Lamyu, predsjedniku Kluba prijateljstva Francuske i Bosne i Hercegovine u Narodnoj skupštini, koji je u novoj francuskoj vladi postao ministar gradova, da prenese u Sarajevo rasprave o 10 projekata Velikog Pariza. ”Ideja projekta je da su urbanizam i prostorno planiranje važni instrumenti u stvaranju ‘boljeg kvaliteta zajedničkog života’ koji se suviše često zanemaruju na Balkanu.” Kako je cilj da se rasprave o Velikom Parizu, ekonomski najmoćnijoj regiji u Evropi, čuju i zažive u samom središtu ove evropske regije koja gubi orijentire, u Sarajevu se, dakle, radi o tome da se, prije svega, razgovara o budućnosti urbane civilizacije, najavili su organizatori.U Francuskoj je u aprilu 2010. godine osnovano udruženje PARIS-METRO-SARAJEVO (PMS), koje će biti francuski izvođač cjelokupnog projekta, a pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Francuskoj i Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini. (Danka Savić)

loading...

trenutak ...