VSTV SUTRA BIRA GLAVNOG TUŽIOCA TUŽILAŠTVA KS: Ovo su biografije sva tri kandidata...

U utrci i sa najviše bodova ostali su Sabina Sarajlija, Sead Kreštalica i Sanin Bogunić

  • Društvo

  • 14. Maj 2019  14. Maj 2019

  • 1

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) sutra će izabrati novog glavnog tužioca Tužilaštva KS nakon što je ta pozicija upražnjena imenovanjem Dalide Burzić za sudiju Suda BiH. 

VSTV je okončao proceduru izbora u sklopu konkursne procedure 10. maja intervjuima s kandidatima.

U utrci i sa najviše bodova ostali su Sabina Sarajlija, Sead Kreštalica i Sanin Bogunić.

Oni će sutra VSTV-u predstaviti svoje programe.

Predviđena su i imenovanja glavnih kantonalnih tužilaca u Tuzlanskom, Posavskom i Unsko-sanskom kantonu.

Biografije kandidata za gčavnog tužioca Tužilaštva KS

Sabina Sarajlija

Rođena je 21.11.1978. u Brčkom. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2002. godine,a pravosudni ispit položila je 2004. godine. Magistrirala je 2009. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu - Katedra za krivično pravo.

Radila je kao pripravnica u Tužilaštvu Brčko Distrikta BiH, te u advokatskoj kancelariji. Kao stručna saradnica u Tužilaštvu BiH radila je na predmetima ratnih zločina.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, za tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo imenovana je 2008. godine. Prvobitno je radila na predmetima općeg kriminaliteta, a od 2009. godine na predmetima privrednog kriminala i korupcije. Učestvovala je u radnim grupama i projektima iz oblasti unapređenja rada pravosuđa.

Angažovana je na obukama iz oblasti oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom. Učestvovala je na stručnim usavršavanjima u zemlji i inostranstvu. Autorica je više stručnih i naučnih članaka i edukator Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH. Član je Udruženja tužilaca FBiH i Udruženja tužilaca BiH od 2009. godine.

Sanin Bogunić

Rođen je 2. februara 1977. godine u Goraždu, gdje je završio Opću gimnaziju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2002. godine, a pravosudni ispit položio 2004. godine.

Nakon završetka studija, dosadašnju radnu karijeru proveo je u bosanskohercegovačkom pravosuđu, radeći na poslovima sudskog pripravnika, stručnog saradnika i pravnog savjetnika u sudu. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, u martu 2008. godine, imenovan je za tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Funkciju šefa Odjela za privredni kriminalitet i korupciju obnašao je četiri godine.

Sead Kreštalica

Rođen je 8. 11. 1961. godine u Han Pijesku. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1986. godine, a pravosudni ispit položio 1993. godine.

U periodu od 1995. do 2003. godine bio je zamjenik općinskog tužioca Općinskog tužilaštva II Sarajevo. Za tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo imenovan je u decembru 2003. godine. Radio je u Odjelu za opći kriminalitet, Odjelu za ratni zločin, nakon čega je bio i šef Odjela privrednog kriminala. U periodu od 2008. do 2015. godine bio je član Upravnog odbora Udruženja tužitelja F BiH kao i član liste stručnjaka zaodređivanje pitanja i odgovora iz krivično-pravne oblasti za tužioce.

Član je Radne grupe za izradu smjernica za postupanje kantonalnih tužilaštava u okviru postupka za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom. Bio je učesnik programa Međunarodne policijske akademije Federalnog istražnog biroa (FBI).

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...