MOGU LI SRBI U ORUŽANIM SNAGAMA OBUĆI UNIFORMU VRS: "To bi bila vojna pobuna, to je krivično djelo koje se najstrožije kažnjava, NI JEDAN KOMANDANT NE BI..."

– Izjava Milorada Dodika me podsjeća na onu poznatu studentsku parolu iz 1978. koja glasi „budimo realni – tražimo nemoguće“ – smatra Kozar.

  • Politika

  • 14. Maj 2019  14. Maj 2019

  • 3

Treći pješadijski puk gaji tradicije Vojske Republike Srpske, ali on je sastavni dio Oružanih snaga BiH i on se, bez ustavnih promjena, ne može izmjestiti iz sistema rukovođenja i komandovanja u vojsci BiH.

To kaže vojno-politički analitičar Đuro Kozar, komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je na proslavi Dana Vojske RS zatražio od Trećeg pješadijskog RS puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obelježavanju više od polovine stroja bude obučeno u odore bivše Vojske RS.

Dodik je i juče ponovio da ostaje pri tom zahtjevu, u kome „nema ništa sporno“. Brojne reakcije isti dan stigle su iz FBiH, kao i najave za krivičnu prijavu, a njegova izjava u FBiH predstavljena je kao opasnost. Tim povodom upitali smo stručnjake da li je Dodikova najava ostvariva i kakva poruka je poslata.

“Budimo realni – tražimo nemoguće”

– Izjava Milorada Dodika me podsjeća na onu poznatu studentsku parolu iz 1978. koja glasi „budimo realni – tražimo nemoguće“ – smatra Kozar.

On objašnjava da je taj puk potčinjen operativnoj komandi i Zajedničkom štabu Oružanih snaga.

– Dakle, s te strane bez zakonskih promjena nikakva nova organizacija tog počasnog puka ne može se mijenjati. To nije operativna jedinica, to je mali vod koji je tu da se njeguju tradicije Vojske RS, da on ima muzejske principe, on ide na proslave… To je jedinica koja radi ono što joj zakon nalaže, nema drugih zadataka – objasnio je on.

Dodaje da Republike Srpska može operativno da komanduje Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, a sa vojskom nema nikakvih nadležnosti dok su na snazi postojeći zakoni.

– To bi bila vojna pobuna, to je krivično djelo koje se najstrože kažnjava. Pukovnik koji komanduje počasnim vodom je potčinjen operativnoj komandi koja je u Sarajevu, te nema nikakvih kontakata po liniji komandovanja sa organima Republike Srpske. To bi po mom mišljenju, izazvalo višestruko negativne posljedice, tako da ne bih rekao da bi taj komandant to dozvolio – objasnio je on, dodajući da ga nekada čude izjave Milorada Dodika.

Odvojiti želje od realnosti

Objašnjava da predsjedavajući Predsjedništva BiH mora da odvoji želje od realnih mogućnosti.

altalt

– On prisustvoje vojnoj paradi u Nišu i misli da je Vojska Srbije njegova. Drugo su njegove simpatije kada je riječ o Srbiji, ali on je ovdje član vrhovne komande Oružanih snaga BiH zajedno sa drugom dvojicom članova Predsjedništa BiH. To ne bi trebao da zaboravalja. Jedno su njegove želje, a drugo su realne mogućnosti koje su sada takve kakve su – zaključio je Kozar.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...