POTPREDSJEDNIK FSS: "Šta bi bilo da je u Beogradu uzvikivano 'Nož, žica, Srebrenica'?

Potpredsjednik Fudbalskog saveza Srbije reagirajući na ustaške pozdrave Joea Šimunića na Maksimiru, zapitao bi se šta bi se desilo da je na stadionu u Beogradu uzvikivano 'Nož, žica, Srebrenica'. Vjerovatno bi ih kaznili s 35.000 franaka kao nakon utakmice Srbija-BiH 2005. godine.

  • Sport

  • 23. Nov. 2013  23. Nov. 2013

Potpredsjednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Goran Milanović u iščekivanju odluke FIFA-e u vezi sa ustaškim pozdravom fudbalera reprezentacije Hrvatske Josipa Šimunića, izjavio je da UEFA i FIFA svoje zakone i pravilnike različito primjenjuju u određenim situacijama, javlja Anadolu Agency (AA).“Mislim da bi FSS morao da zauzme stav i da kaže nešto o dvostrukim aršinima koje FIFA ima prema nama u odnosu na ostale fudbalske saveze, među koje ubrajam i hrvatski”, kazao je Milanović.

Prema njemu, FSS i repezentacija Srbije bi bili oštro kažnjeni na uzvikivanje riječi “Nož, žica...”.

“Šta bi se desilo da je neki naš igrač radio ovo što je Šimunić činio na Maksimiru. Da se Marakanom poslije neke pobjede čuje skandiranje preko mikrofona, recimo 'Nož, žica...' Pa nas bi na deset godina izbacili iz svih takmičenja! A u ovom slučaju već čujemo najave kako će biti blage kazne. To je nedopustivo”, kazao je funkcioner FSS-a i predsjednik FK Jagodina.

Inače, verbalni ispad Josipa Šimunića nakon utakmice baraža Hrvatske i Islanda izazvao je reakcije većeg dijela regije ali i Evrope.

Hrvatsko tužilaštvo kaznilo ga je sa oko 3000 eura pozivajući se na zakon o sportu koji bi trebalo da spriječi ovakve ispade na sportskim terenima.

Ipak, očekuje se odluka FIFA-e koja je već najavila da prati i ispituje cijeli slučaj “Šimunić”.

Možda Milanovića treba podsjetiti na utakmicu Srbia-BiH odigranu 2005. godine kada je Marakana bila oblijepljena transparentima i stadion se orio povicima: 'Nož žica Srebrenica', 'Ratko, hvala ti', 'Škorpioni' i sličnim. Zvaničnih reakcija FSS-a i vlasti Srbije nije bilo, a FIFA je FSS kaznila s 35.000 franaka i jednom utakmicom bez publike, i to onom s Azerbejdžanom.

loading...

trenutak ...