KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA SDP-a, EDIN DELIĆ: "Mislim da SDP ima bolje članstvo nego rukovodstvo"!

U nedjelju, 26. maja, članovi SDP-a po sistemu "jedan čovjek-jedan glas" birat će novog predsjednika između trojice kandidata: Nermina Nikšića, Svetozara Pudarica i Edina Delića.
I dok javnost manje više zna sve o dvojici kandidata - Nerminu Nikšiću, koji je od 2010. d0 2014. godine bio federalni premijer, i Svetozaru Pudariću, koji je u istom razdobju bio dopredsjednik Federacije BiH, o trećem kandidatu, Edinu Deliću, zna se jako malo.

  • Politika

  • 25. Maj 2019  25. Maj 2019

  • 2

Delić je rođen u Lukavcu 1966. godine, i trenutno je načelnik te općine od proljeća 2016. godine kada je pobijedio kao nezavisni kandidat uz podršku SDP-a. Tek nakon pobjede na loklanim izborima u Lukavcu, Delić se učlanio u SDP-u, i započeo svoju političku karijeru.

Delić je profesinalno zaposlen na Univerzitetu u Tuzli kao redovni profesor u naučnoj oblasti “Geookolinski inženjering”. 

Školske 2003-2004. godine boravio je 8 mjeseci kao „Fulbright visiting scholar“ (Fulbright gostujući profesor) na univerzitetima West Virginia University i Colorado School of Mines. 

Objavio je četiri knjige i niz naučno-istraživačkih radova u zemlji i inostranstvu. Učesnik je ili rukovodilac na nizu projekata, među kojima treba posebno istaknuti projekte finansirane od strane Evropske unije (Tempus), NATO (Science for Peace) i UN (Quality Assurance HE). 

Delić za „Slobodnu Bosnu“ kaže da se za predsjednika SDP-a kandidirao s ambicijom da pobijedi i pomogne da se ta partija izvede iz  duboke idejne, kadrovske i finansijske krize kroz koju prolazi već neko vrijeme. 

Delić kaže da je došlo krajnje vrijeme za radikalne promjene u najužem rukovodstvu SDP-a.  

-SDP okuplja gotovo 50.000 članova, s mnogima sam se sreo i upoznao tokom predizorne kampanje, i mogu reći da SDP ima bolje članstvo nego rukovodsvo. Odnosno, da budem percizniji, članstvo SDP-a zaslužuje bolje rukovodstvo od postojećeg. Sreo sam tu armiju istinskih socijaldemokrata i dodatno osnažio vjeru da ova partija može i mora bolje. 

Nije tajna da je SDP opterećen nizom teških problema i da su neki eskalirali do te mjere da dovode u pitanje ugled i kredibilitet svih nas. Ne smatram da je javna diskusija o takvim problemima štetna po SDP. Naprotiv, smatram da će zrela rasprava i iskrena borba protiv slabosti kojih smo svjesni biti jasna poruka građanima da smo ozbiljna organizacija koja ima snage suočiti se sa najtežim izazovom: promijeniti sebe za primjer društvu. 

U slučaju da pobijedite na unutarstranačkim izborima, šta biste promijenili u rukovodstvu DP-a? 

Mnogo toga. Sigurno ću predložiti da se odgodi predstojeći Kongres ili da bude samo "izvještajni", na temelju čega bi dobili cjelovitu analizu: od rezultata rada na izborima, preko finansijskog stanja i konačno do trasiranja neophodnih reformi. Prvi red poteza odnosi se na urgentne mjere kojim bi se SDP demokratizirao, uveo sistem predstavljanja baze poput delegatskog sistema, oslobodio unutrašnji dijalog i polemika unutar Partije, te otklonili svi razlozi zbog kojih naši članovi pričaju o socijaldemokratiji izvan SDP-a. 

Drugi set promjena odnosi se na reforme kojim će se osigurati jačanje društvenog uticaja SDP-a kroz hvatanje u koštac na terenu sa svim temama i pitanjima od interesa građana, te borba kroz organe vlasti gdje god možemo postizati naše političke ciljeve. A prvi politički cilj mora biti razvoj društva na principu vladavine prava, socijalna pravda i solidarnost, ekonomski razvoj i euroatlanske integracije. Nedopustivo je da se bilo koji personalni ili interes grupacija unutar stranaka nameće iznad interesa građana zbog kojih postojimo.

Vjerujete li u demokratičnost izbora u SDP-u? Obično se kaže da pobjeđuje onaj ko broji glasove, a ne onaj koji osvoji najviše glasova...

Vjerujem u demokratski kapacitet SDP-a da očuva kredibilitet izborbog procesa i na tom poslu radim aktivno sa pravom armijom volontera. No, pouzdano znam da u našim redovima imamo nekoliko pojedinaca koji se neće libiti učiniti sve što budu mogli da promijene izbornu volju naših članova.  

Tokom cijele kampanje obilazim BiH i šaljem poruku da od kredibiliteta naših unutarstranačkih izbora zavisi naš ukrupnikerdibilitet.  Niko se ne bi smio igrati s kredibilitetom SDP-a. 

Možete li spriječiti eventualne izborne manipulacije?

Prema saznanjima sa terena postavili smo dovoljno barijera da spriječimo takve pokušaje. Posebno me raduje emocija koju vidim kod naših članova kada pozivam da zajedno čuvamo izborni rezultat. Budi se u SDP-u neka vrsta kombinacije ponosa i inata koja je potrebna u poltiičkoj borbi koju vodimo.  

Dakle, vjerujem u demokratičnost izbora, ali ne isključujem da dođe do devijacija. Raduje me što takva prijetnja dolazi iz veoma uskog kruga ljudi. Čak mi se čini da predsjednik Nikšić nije dio toga ili ja bar nemam saznanja da je to tako. Moj je utisak da se u njegovoj blizini nalazi nekolliko veoma pogrešnih ljudi koji su spremni na prljave radnje - ne zbog Nikšića, već zbog svojih pozicija, interesa ili privilegija. 

Zbog čega je, po Vašem mišljenju, Nikšić izbjegao TV duel s tobom i Svetozarom Pudarićem?

Mislim da se uplašio ishoda suočavanja. Mislim da su ga krivo posavjetovali njegovi najbliži saradnici za koje se pokazalo da baš i nisu mnogo vješti u procjenama i poslu koji obavljaju.  

Njegovi savjetnici su procijenili da sam ja prilično nepoznat članstvu SDP-a, te da će plasiranjem spinova protiv mene završiti posao.  

Ovaj pokušaj je propao uspješnim probojom blokade koju smo sačinili obilazeći veliki broj naših organizacija, medijskom promocijom i preko društvenih mreža.  

Slijedile bi onda optužbe koje ne prolaze temeljni test logike. Ako bi npr. TV Hayat pozvao nas trojicu, tim oko predsjednika bi proglasio ovu TV neprijateljskom - pa čak i Damir Mašić, koji je tri godine radio na ovoj televiziji. Ako bi mene podržao neko (npr. Lagumdžija ili Lazović) slijedilo bi anatemisanje ovih ljudi, do isključenja iz Partije. Ako bih se ja oglasio na društvenim mrežama o bilo kakvoj temi, slijedile bi optužbe da rušim ugled SDP-a itd.

Sve do spinovanja da sam ja "ageent" nacionalnih stranaka sa ciljem da srušim SDP.

Potcijenili su ovi spin-majstori inteligenciju članova SDP-a.  

Izostanak duela ostaje velika crna mrlja predsjednika Nikšića koju neće moći oprati do kraja svoje karijere. Isti taj predsjednik koji je u oktobru pozivao Bakira Izetbegovića na duel gdje god to ovaj poželi, kukavički je odbio duel sa mnom i Pudarićem tamo gdje je sam mogao birati: unutar Partije, ili izvan nje.

S ozbirom da nemate dugu političku karijeru iza sebe, ni generalno, a ni unutar SDP-a, poznajete li dovoljno SDP, poznajete li njenu bazu, odnose koji vladaju unutar rukovodstva?

Upoznao sam i ljude i kako funkcionira SDP. Nije mi prvi puta da se hvatam u koštac sa sličnim izazovima. Osim toga već sam oko sebe okupio veliki tim istinskih socijaldemokrata koji se međusobno dopunjavaju i spremni su raditi "od jutra do mraka" za svoju Partiju ne očekujući nikakvu materijalnu korist ili privilegiju. Mi nismo tu zbog limuzina, plaćenih mobitela, vozača ili "uvaljivanja" na kompenzacijske ili indirektne mandate. Mi smo tu da se borimo za promjene bosanskohercegovačkog društva na univerzalnim načelima socijalne pravde. SDP bašini stogodišnju tradiciju borbe za pravednije društvo i taj kapital nemamo pravo ni devalvirati ni olako potrošiti. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...