DŽINDIĆ POJASNIO FORTI POSKUPLJENJE GASA: "Hoćete li da BH Gas izađe iz ove priče?"

U Sarajevu je održan sastanak predstavnika Vlade KS sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i predstavnicima preduzeća BH Gas, povodom najavljenog poskupljenja gasa u FBiH.

  • Politika

  • 27. Maj 2019  27. Maj 2019

  • 0

Kako je na konferenciji za novinare rekao premijer KS Edin Forto, učesnici sastanka nisu se složili oko većine stvari, ali su se dogovorili da nastave razgovore.

Iznoseći zaključke sa pomenutog sastanka, Forto ističe kako je dogovoreno da će u najkraćem roku biti održan sastanak na nivou ministara finansija - Kantona Sarajevo i FBiH, na kojem će biti razgovarano o načinu zatvaranja duga prema isporučiocu gasa - ruskom Gazpromu.

Upravo je taj dug, kako je kazao, jedan od kamena spoticanja oko formiranja cijene gasa za naše tržište.

- Znači, mogli bismo imati bolju cijenu ako bismo razriješili ove višedecenijske probleme oko otplate starog duga - pojašnjava Forto.

Prema njegovim riječima, Vlada KS danas je s predstavnicima Vlade FBiH pokušala pronaći jedan model u kojem bi Vlada FBiH podnijela jedan dio troškova povećanja cijene gasa.

- Nismo naišli na pozitivan odgovor, imali smo niz argumentacija i s jedne i s druge strane. Tu nećemo imati dogovor. Dakle, Vlada FBiH neće podnijeti dio troška za poslovnu zajednicu i građane KS zbog ovog povećanja - kazao je Forto.

Jedan od zaključaka sa današnjeg sastanka je, dodaje, da se nastave voditi razgovori.

- Ušli smo u sezonu u kojoj nije velika potrošnja, ali mi moramo naći neki odgovor za naše građane i poslovnu zajednicu do grejne sezone - rekao je Forto.

Ministar Džindić kao jednu od mogućnosti razrješenja problema vidi u dogovoru sa Gazpromom kao jedinim dobavljačem gasa, a da u međuvremenu ministri finansija probaju napraviti jednu finansijsku konstrukciju kako taj stari ratni dug riješiti i zatvoriti, i time ući u bolju pregovaračku poziciju da današnja cijena od 260 dolara po hiljadu kubnih metara bude niža.

Pokazujući novinarima dijagram strukture učešća troškova u cijeni koštanja prirodnog gasa, ministar Džindić navodi da 74 posto  upravo tvori cijena koju BH Gas preko Energoinvesta plaća Gazpromu.

- Ovih 11 posto je transport kroz Mađarsku, 9 posto je transport kroz Srbiju, po jedan posto su trošak Energoinvesta i transporta kroz RS, a četiri posto trošak održavanja, amortizacije i administracije BH Gasa. Teško je pričati o tome da mi nešto predložimo da subvencioniramo ili pomognemo kad smo mi utjecajni samo na ovih četiri posto. Ostalo su troškovi koji su nezavisni i za koje valja platiti fakturu čim dođe - naglašava Džindić.

Vlada FBiH je od 1.1.2018. do 30.4.2019., nastavlja ministar, kroz nižu prodajnu cijenu od nabavne transferirala i pomogla građanima Sarajeva oko 17 miliona KM.

- Dakle, mi smo uz jedan dodatni mini-zaključak dogovorili da ćemo se dogovoriti vrlo brzo, da ćemo u ove tri kompanije - Sarajevogas, Toplane i BH Gas poslati jednu nezavisnu komisiju, sastavljenu od tri-četiri eksperta, da ovo što smo pričali se sve provjeri i javno iznese građanima - rekao je Džindić.

Privreda u KS, kako je rekao, na ulaznu cijenu od 260 dolara po hiljadu kubnih metara, od strane Sarajevogasa dodaje se dodatno 144 dolara.

- Ako neko priča da hoće da zaštiti privredu KS, na takav je način sigurno neće zaštititi. Potrebno je to reducirati, napraviti izmjene tih tarifnih postupaka i metodologije, i privredi u KS, koja je 25 posto od ukupne potrošnje gasa, omogućiti da zaista dobijaju cijenu jednaku nabavnoj cijeni - dodaje Džindić.

U narednih sedam dana će, navodi, vjerovatno biti održan sastanak predstavnika Vlade FBiH sa ministrom finansija KS i premijerom KS, na kojem će biti razgovarano o modalitetima rješenja ovog problema.

- Imamo prepreku i usvajanja državnog zakona. Mi ne možemo, nažalost, sa federalnog ili kantonalnog nivoa utjecati da se državni zakon donese što prije, koji bi uredio ovu oblast i kroz određene upute nama na federalnom nivou dao da izradimo zakon koji će biti usaglašen sa evropskim principima i direktivama Evropske energetske zajednice - dodao je Džindić.

Ministar je naglasio i da Toplane i Sarajevogas na godišnjem nivou imaju između 30 i 35 miliona KM troškova, od čega se samo za plate izdvaja 20 miliona KM.

- BH Gas ima godišnji trošak između četiri i 4,5 KM, od čega na plate ide 1,8 miliona KM. Dakle, imamo elemenata o kojima možemo pričati, da jedni drugima kažemo gdje smo napravili greške, da se vratimo i zaista iskreno pomognemo građanima KS i FBiH - dodao je Džindić.

Na to se nadovezao premijer Forto, kazavši kako se ne mogu porediti kruške i jabuke - plate distributera i plate transportera.

- Nemojte da u tu raspravu ulazimo pred kamerama. Znači, nastavljamo razgovor, ali iznosi plata u Toplanama i Sarajevogasu nisu uporedive s iznosima plata u transporteru BH Gasu - poručuje Forto.

Replicirao mu je ministar Džindić, istakavši da je Vlada FBiH ponudila još jednu alternativu - da BH Gas u potpunosti izađe iz ove priče.

- Dakle, da Sarajevogas i Toplane gas nabavljaju na tržištu. Mi ćemo u narednih mjesec dana naš zakon pustiti u proceduru, ali prije njegovog donošenja, moraju se ispuniti preduslovi o kojima smo pričali - eliminisati taj stari ratni dug, usvojiti zakon i Sarajevogas je na otvorenom tržištu, može kupovati od koga god hoće. Dakle, neće BH Gas biti krivac da građani Sarajeva plaćaju veću ili manju cijenu. Mi smo to od 2015. do današnjeg dana pokazali, smanjivši cijenu za 40 posto - ističe Džindić.

Naglašava da tih 40 posto, koje je Vlada FBiH smanjila prema BH Gasu, nije rezultiralo da to osjeti i krajnji potrošač, već je to iskorišteno za saniranje rupa koje su nastale u Sarajevogasu i Toplanama.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...