BOSNA ŠAPTOM PADE: Okrutni osvajači na prevaru su pogubili posljednjeg bosanskog kralja, ali su usput učini i nešto JOŠ STRAŠNIJE

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 05. Jun. 2019  

  • 1

Koncem februara 1463. Osmanlije započinju pripreme za pohod na Bosnu. Čuvši za to kralj Stjepan je u Carigrad posalo izaslanike kojima je rečeno od strane sultana da će biti uspostavljen 15-godišnji mir između Bosne i Osmanskog carstva. Izaslanici su stigli u Bosnu vjerujući u mir.

Ilustracija

U proljeće 1463. krenula je prema Bosni, preko Skoplja, Kosova i Sjenice velika osmanska vojska pod sultanom Mehmedom II.. Početkom maja Osmanlije su stigle u Bosnu, na posjede kneza Tvrtka Dinjčića koji su se nalazili u porječju rijeke Drine. Knez Tvrtko se predao bez ikakvog otpora misleći da je na snazi petnaestogodišnji mir. Knez Tvrtko je pogubljen, a sljedeći su bili Pavlovići. Knezovi Petar II. Pavlović i Nikola Pavlović su pokušali pružiti otpor, ali sve je bilo uzalud.

Izvor: Public 

Knezovi Petar i Nikola su pogubljeni. S posjeda Pavlovića sultan je odlučio krenuti na Bobovac i već 19. maja stigao na tu moćnu utvrdu. Mnogi su smatarali da Bobovac može izdržati tri godine opsade, ali ovaj put Bobovac ja izdržao opsadu samo tri dana. Osmanlije su gađale Bobovac topovim koje je dopremao Jorg iz Nürnberga. Dana 21. maja posada grada se predala na čelu s knezom Radakom uz obećanje da će im životi biti pošteđeni, međutim i knez Radak je pogubljen.

Izvor: Public 

Stjepan Tomašević je bježao prema zapadnom dijelu zemlje ne bi li se nekako dokopao Dalmacije. Boravio je u Jajcu, ali saznavši da se turska sila kreće prema Jajcu pobjegao je dalje nastojeći prikupiti vojsku. Za vrijeme bijega je naređivao da se svi mostovi na rijekama zapale.

Foto: Arhiv

Osmanlije su stigle pred Jajce i nakon kraće opsade Jajce se predalo, a Turci saznaju da se kralj nalazi u Ključu. Osmanska sila je stigla pred Ključ dana 25. maja. Stjepan Tomašević se predao uz obećanje da će mu život biti pošteđen. Mahmud-paša Anđelović ih je odveo u u Carevo polje kod Jajca, gdje je bio sultanov tabor.

Foto: Arhiv

Na današnji dan 1463. godine, posljednji kralj Bosne i despot Srbije, Stjepan Tomašević pogubljen je u taboru sultana skupa sa stricem Radivojem Ostojićem i rođakom Tvrtkom.

Istog dana pogubljeno je oko 200 lokalnih plemića.

I, tako, Bosna šaptom pade.

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...