ISLAMSKA ZAJEDNICA ŽESTOKO ODGOVORILA HADŽIFEJZOVIĆU: “Pred Bajram si brutalno izvrijeđao reisu-l-ulemu i Islamsku zajednicu, ali zbog naše javnosti moramo..."

Iz Islamske zajednice u BiH apelovali su na sve pojedince, organizacije a naročito medije da ne dovode javnost u zabludu i da ne komercijaliziraju vjerske obaveze ili osjećanja ljudi.


  • Mini market

  • 05. Jun. 2019  

  • 19

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini oglasila se saopćenjem nakon što su, kako su naveli, neke bosanskohercegovačke organizacije, pojedinci, pa čak i televizije, kakav je nedavni slučaj FACE TV-a, uzele sebi za pravo da ubiru i distribuiraju zekat.

Nakon saopćenja oglasio se osnivač i vlasnik ove televizije Senad Hadžifejzović koji se direktno obratio reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću navodeći da je reis Kavazović “učinio potvoru na Face TV, na kraju Ramazana, laž da ubiru zekat”.

Iz Ureda Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su još jednom upozorili članove IZ u BiH da se prema islamskom učenju zekat može uplaćivati samo u Bejtu-l-mal. Odnosno, da je ubiranje i distribucija zekata u islamskoj tradiciji vezano samo za ulu-l-emra, tj. institucionalnog predstavnika zajednice vjernika.

“Prilozi koje vjernici daju za druge humanitarne projekte se smatraju sadakom i oni će voljom Božijom biti za to dobro djelo nagrađeni, ali se ne može smatrati da su ispunili obavezu izdvajanja zekata. Zekat je jedan od pet temelja islama i samim time dio islamskog vjerovanja i obredoslovlja koji prema važećem Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini može biti samo u nadležnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”, naveli su iz Islamske zajednice.

Na saopćenje Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reagovao je Hadžifejzović navodeći da “Face TV ne ubire nikakav zekat”.

“Haram ti bilo, Reis-efendija Kavazoviću! Ti si juče učinio potvoru na nas, na kraju Ramazana, laž da ‘ubiremo’ zekat! I to samo zato što je jedna gospođa – hanuma odlučila da preko Facea, javno, transparentno podijeli svoj novac za obrazovanje mladih, najugroženijima, borcima, djeci, bolesnima o čijoj smo hudoj sudbini izvještavali javnost i što smo javno objavili! Nikakav zekat mi ne ‘ubiremo’! Ovo je jedini slučaj u kojem smo ispunili želju, nijet jednoj dobroj osobi koja je podijelila svoj novac (i odmah otišla na operaciju u bolnicu) i to javno objavili. Jedini slučaj!”, naveo je Hadžifezović u javnom obraćanju.

Odgovor Islamske zajednice

On je pozvao reisu-l-ulemu Kavazovića da dođe u petak u njegovu emisiju da, kako je naveo, “rasprave sta je istina, a šta laž, šta zekat a šta sadaka, šta je vjera, a šta politika”.

“Ako ne dođeš, a nikada nisi došao u moju emisiju iako te producentkinje godinama pozivaju, onda gledaj CD u petak da vidiš šta je istina a šta potvora! Gledaj emisiju, vidim da je pažljivo analiziraš, zajedno sa svojim savjetnicima iz Zajednice i sa svojim stranačkim šefovima, ‘fanovima’ Ramazana. Haram ti bilo. Ipak, molim Dragog Boga da ti olakša, nije ti lako biti između vjere i politike, naroda i vladara, vladara i Boga”, naveo je Hadžifejzović.

Nakon ovakve reakcije vlasnika i osnivača Face TV, oglasio se savjetnik za medije reisu-l-uleme Huseina efendije Kavazovića Muhamed Jusić.

“Islamska zajednica neće uzvraćati na pritiske, uvrede i ultimatume vlasnika i voditelja televizije koji je brutalno pred Bajram izvrijeđao reisu-l-ulemu i Islamsku zajednicu, ali zbog naše javnosti moramo ipak napomenuti da reisu-l-ulema nije nikada i nigdje spomenuo dotičnog. Rijaset, tačnije nadležni ured, je u skladu sa svojim obavezama reagovao na zloupotrebu institucije zakata. Druga je stvar što neko misli da je njegovo da raspravlja sa reisu-l-ulemom”, naveo je Jusić.

Iz Islamske zajednice u BiH apelovali su na sve pojedince, organizacije a naročito medije da ne dovode javnost u zabludu i da ne komercijaliziraju vjerske obaveze ili osjećanja ljudi.

 
loading...

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...