ZA PRSTE POLIZATI: Danas pravimo izvrsnu piletinu s bijelim umakom od gljiva, niko joj ne može odoljeti....

Naš današnji odabir za glavno jelo sprema se za samo pola sata, donosimo recept za četiri osobe

  • Gastro

  • 06. Jun. 2019  06. Jun. 2019

  • 0

SASTOJCI

600 g pilećih prsa

400 g shiitaki gljiva

1 glavica luka

1 režanj bijelog luka

1/2 kašičice sušene majčine dušice

120 ml suhog bijelog vina

70 g maslaca

20 g brašna

500 ml povrtnog temeljca

2 kašike senfa

250 ml vrhnja za kuhanje

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol i biber (svježe mljeveni)

PRIPREMA

Pileća prsa narežemo na komade veličine zalogaja, shiitake gljive na listiće, a luk nasjeckamo.

U lonac, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnemo češnjak, posolimo, dodamo piletinu, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući.

Nakon 7-8 minuta dodamo sušenu majčinu dušicu i narezane gljive, ulijemo bijelo vino, promiješamo i pirjamo na laganoj vatri.

Za to vrijeme u manji lonac iznad vatre stavimo maslac i pričekamo da se rastopi.

Zatim dodamo brašno i miješamo pjenjačom da se na stvore grudice.

Prije nego brašno dobije boju, stalno miješajući pjenjačom, polagano ulijemo juhu i vrhnje za kuhanje te i dalje miješajući, pričekamo da tekućina zavri.

Potom u tekućinu dodamo senf, promiješamo i dobiveni umak prelijemo u lonac s piletinom i gljivama, dobro izmiješamo, rasporedimo u tanjure i poslužimo.

Prijatno!

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...