PUKLA BRUKA: Željeznice Republike Srpske izgubile milione, a tek kako su ih Česi ponizili…

Završen je decenijski spor „Željeznica Republike Srpske“ (ŽRS) i češke firme „On track“ kojoj je dat avans od 2,8 miliona KM po ugovoru o remontu lokomotiva

  • Društvo

  • 07. Jun. 2019  

  • 0

Epilog spora je da je jedna od dvije lokomotive stigla nazad, i to neispravna, dok za drugu i milionski avans nije poznato gdje su.

ŽRS su 2006. godine sklopile ugovor sa firmom „On track“ za popravku šest lokomotiva, a 2007. godine uplaćen je avans od 2.804.647 КМ, a na popravak u Češku poslate su dvije lokomotive.

Zbog nepoštovanja ugovora ŽRS 2011. godine raskidaju isti i pokreću postupak pred Arbitražnim sudom u Pragu sa zahtjevom za povrat avansa, naknadu troškova po ugovoru i povrat lokomotiva ŽRS.

Međutim, „On track“ 2012. godine bankrotira i pokreće se stečajni postupak. ŽRS su predale zahtjev za povrat finansijskih sredstava i imovine.

Bez obzira na zahtjev ŽRS, češki carinski organi 2013. godine uzimaju jednu lokomotivu ŽRS kao zalog za dug komanije „On truck“, dok za drugu lokomotivu donose odluku o prodaji radi namirenja duga.

Revizori su utvrdili da je ŽRS platila carinski dug od 66.482 evra i 333 evra nastale kursne razlike, nakon čega je odluka o prodaji lokomotive poništena.

„Arbitražni sud iz Praga je zbog obustavljanja postupka izvršio povrat sredstava na račun ŽRS u iznosu od 136.014 KM po osnovu uplaćene takse za arbitražni postupak i administrativnog paušala“, utvrdili su revizori.

Više informacija nisu naveli, a nema ih ni direktor ŽRS Zoran Ilinčić koji kaže da je jedna lokomotiva stigla nazad krajem prošle godine i da nije dopremljena u voznom stanju.

„Nemam informacija šta je s drugom lokomotivom i iznosom od 2,8 miliona, svih ovih mjeseci pokušavamo doći do konkretnih podataka. Naše službe uporno pokušavaju doći do dokumentacije i utvrđivanja svih nastalih okolnosti. Prošle sedmice je završen zapisnik o stanju vraćene lokomotive, ona nije došla kao samohodna“, kazao je Ilinčić.

Dobojska policija podnijela je 2011. godine Okružnom tužilaštvu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv dva radnika ŽRS zbog sumnje da su ovo javno preduzeće oštetila za 1.440.000 evra. Željko Petrović i Milomir Forcan osumnjičeni su da su preduzeće oštetili u vrijeme kada je na čelu ŽRS bio Sreten Telebak.

Petrović je osumnjičen da je u januaru 2006. godine kao predsjednik Komisije za nabavku usluge modifikacije – tiristorizacije šest diodnih lokomotiva nesavjesno postupio prilikom davanja preporuke generalnom direktoru ŽRS za preduzeće “On track” iz Češke. Iako ovo preduzeće u ponudi nije dostavilo licencu za obavljanje usluge, kao ni listu prethodno izvršenih radova u periodu od 2002. do 2004. godine, koji su kao uslov za učešće i kvalifikaciju ponuđača zahtijevani u obavještenju o nabavci, ŽRS su potpisale ugovor sa firmom “On track”.

Forcan je osumnjičen da je u maju 2006. godine, iskoristivši svoj položaj u ŽRS, a u namjeri da preduzeću “On track” pribavi protivpravnu imovinsku korist, potpisom odborio i pečatom ovjerio avansnu fakturu na iznos od 1.440.000 evra, iako je znao da češko preduzeće nije dostavilo ugovorenu bankarsku garanciju radi obezbjeđenja avansne isplate.

(SB / Capital)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...