PRESUDA SUDA BiH: Inspektor SIPA-e za zloupotrebu položaja osuđen...

... na jednu godinu zatvora

  • Hronika

  • 10. Jun. 2019  10. Jun. 2019

  • 0

Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog pretresa za razmatranje sporazuma o priznanju krivice i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije donio je presudu kojom je optuženi Darko Marčetić oglašen krivim da je počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine.

Sud mu je za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. KZ BiH u vezi sa članom 54. KZ BiH utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 11 (jedanaest) mjeseci, a za krivično djelo nedozvoljeno korištenje ličnih podataka iz člana 149. KZ BiH  kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca.

S tim u vezi, a na osnovu člana 53. KZ BiH izrečena mu je jedinstvena  kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

U izrečenu kaznu zatvora optuženom se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to od 6. 12. 2018. godine pa do 1. 2. 2019. godine.

Istovremeno, optuženom Darku Marčetiću izrečena je mjera sigurnosti - zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti, kojom se zabranjuje da obavlja dužnost policijskog službenika u trajanju od pet godina, od dana pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Optuženom su trajno oduzeti predmeti upotrijebljeni prilikom izvršenja krivičnih djela kao i imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 3.500 eura.

Optuženi Darko Marčetić kriv je što je tokom ljeta 2018. godine kao policijski službenik Državne agencije za istrage i zaštitu BiH sa činom inspektora, raspoređen na radno mjesto istražilac za sprečavanje i otkrivanje organizovanog kriminala, trgovine ljudima, opojnih droga i drugih kaznenih djela u Kriminalističko-istražnom odsjeku, Regionalne kancelarije Banja Luka, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, iskorištavao službeni položaj prekoračenjem granica službenog položaja i neizvršavanjem službene dužnosti, saopćeno je iz Suda BiH.

Kako iz Suda navode, optuženi Marčetić postupao je i protivno odredbama člana 2. i 3. Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine i člana 3. Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH.

(Vijesti.ba/Fena)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...