OVO SIGURNO NISTE PROBALI: Danas pravimo izvrsni kruh od tikvica, ukusan i zdrav zalogaj…

Naš današnji ukusni zalogaj spravlja se za sat vremena, donosimo recept za četiri osobe

 

  • Gastro

  • 12. Jun. 2019  

  • 0

SASTOJCI

300 g naribanih tikvica

100 ml mlijeka

100 g šećera

10 g suhog kvasca

300 g glatkog brašna

1 žličica soli

1 jaje

1 korica i sok limuna

125 ml maslinovog ulja

75 g indijskih oraščića

PRIPREMA

Tikvice operemo, očistimo i narežemo na tanke trakice. Koricu limuna naribamo, a sok iscijedimo.

U zdjelicu stavimo suhi kvasac, dodamo malo šećera, prekrijemo toplim mlijekom i pustimo da se diže 15-ak minuta.

U čistu zdjelu razbijemo 1 jaje, dodamo naribanu tikvicu, dignutu pjenu od kvasca, koricu limuna, indijske oraščiće, sok od limuna i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Sastojke dobro izmiješamo kuhačom i malo ih posolimo.

U zdjelu, malo po malo dodajemo brašno i dobro miješamo. Tijesto treba biti malo gušće od tijesta za palačinke.

Kalup za torte premažemo maslacem i posipamo s krušnim mrvicama. Na dno kalupa stavimo papir za pečenje koji smo izrezali po veličini kalupa. U kalup stavimo pripremljenu smjesu, poklopimo i ostavimo da se diže 20-ak minuta.

Dignuti kruh stavimo u pećnicu zagrijanu na 180°C , 45 minuta.

Pečeni kruh pustimo da se ohladi prije posluživanja.

Dobar tek!

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...