IZVJEŠTAJ FEDERALNOG REVIZORA: Samo 5 od 12 ministarstava dobila prolaznu ocjenu - evo ko je "pao" a ko "prošao"!

Od ukupno 12 federalnih ministarstava, samo je njih pet dobilo pozitivne ocjene revizora kada je riječ o poslovanju u 2018. godini. Pozitivnim ocjenama revizora mogu se pohvaliti Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, te federalna ministarstva trgovine i prostornog uređenja.

  • Društvo

  • 12. Jun. 2019  12. Jun. 2019

  • 1

Pozitivnim ocjenama revizora mogu se pohvaliti Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (ministar Aljoša Čampara), Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica (ministar Edin Ramić), Ministarstvo trgovine (ministar Zlatan Vujanović), Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta (ministar Amir Zukić), te Federalno ministarstvo prostornog uređenja (ministar Josip Martić).

alt

Sva ostala ministarstva, njih ukupno 7, dobila su negativnu ocjenu.

Kako su utvrdili federalni revizori, ni protekla godina nije bila izuzetak u odnosu na prethodne revizije u većini ovih institucija, koje su napravile brojne propuste i kršenja zakona u poslovanju.

U revizorskom izvještaju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za 2018. ističe se, između ostalog, da nisu poštovane odredbe člana 10. Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim je regulisano da se srazmjerno smanji visina sredstava za podršku pojedinom klijentu, kada ukupni zahtjevi za podršku unutar modela proizvodnji i modela kapitalnih ulaganja premašuju iznos predviđen Programom podrški i odobrenim Budžetom FBiH.

- Popisom stalnih sredstava i obaveza nije utvrđeno stvarno stanje obaveza i potencijalnih obaveza, niti usklađivanje istih sa knjigovodstvenim stanjem u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH. Implementacija i izvještavanje nadležnih institucija o utrošku sredstava razvojno-investicijskih projekata u nadležnosti Ministarstva, koji se finansiraju iz inostranih kredita i donatorskih sredstava nije vršeno u skladu sa Uredbom o načinu i kriterijima za pripremu, izradu i praćenje realizacije programa javnih investicija u FBiH – stoji u izvještaju rada navedenog ministarstva.

Federalno ministarstvo zdravstva također je od revizora dobilo "mišljenje s rezervom". Ističu da realizacija dijela tekućih transfera nije izvršena u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta FBiH. Navedeni transferi odnose se na Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, Univerzitetsko-klinički centar Tuzla, Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH i Agenciju za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH. Također, obaveze po osnovu naknada za rad u komisijama i obaveze prema zdravstvenim ustanovama za obavljanje specijalizantskog staža u iznosu od 103.921 KM nisu evidentirane u skladu sa važećim zakonima i uredbama, a na isplaćene neto naknade uposlenicima za rad u komisijama u iznosu od 110.655 KM nisu obračunati i plaćeni puni porezi i doprinosi.

Revizori su skrenuli pažnju i na probleme u vezi sa esencijalnom listom lijekova koju donosi Ministarstvo zdravstva.

- Nije nam prezentirano da Ministarstvo, na osnovu adekvatne dokumentacije, prije postupka revidiranja liste lijekova sačinjava analizu tj. procjenu potreba za izmjenama i dopunama liste lijekova (da se prethodno procjeni da li je potrebno uvrstiti neke nove vrste lijekova, postojeće dopuniti novim dozama, vrstama, kombinacijom i slično, kao i potrebe za skidanje određenih sa liste), a koji bi služili kao smjernice i ulazni inputi za rad Komisije za lijekove prilikom razmatranja pristiglih zahtjeva – naveli su revizori.

Skrenuli su pažnju i na formiranje komisija u koje se imenuju uposlenici Ministarstva, i to mahom rukovodeći kadar.

- U komisijama su imenovani uposlenici koji u većini slučajeva obavljaju rukovodeće poslove (savjetnici i pomoćnici ministra, sekretar Ministarstva i šefovi odsjeka). Na osnovu uvida u dokumentaciju konstatovali smo da je ukupno za rad uposlenika u komisijama isplaćen neto iznos 110.655 KM, a za rad u komisijama (po više osnova) uposlenici su pojedinačno ostvarili ukupna primanja na godišnjem nivou od 2.790 KM do 18.900 KM – ističe se u izvještaju o radu Federalnog ministarstva zdravstva.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike stvorilo je veće obaveze u odnosu na planirani Budžet prema Federalnom zavodu PIO/MIO po osnovu priznatog posebnog staža za pripadnike Oružanih snaga, u iznosu od 3.921.949 KM. Tu su i obaveze po osnovu porodične penzije u iznosu od 1.769.907 KM, koje nisu evidentirane na poziciji rashoda i obaveza u skladu sa Zakonom, što je imalo za posljedicu manje iskazane rashode i obaveze izvještajnog perioda. Također, u godišnjim finansijskim izvještajima iskazana je imovina u iznosu od 539.778 KM za koju Ministarstvo ne posjeduje dokaze o vlasništvu, niti je u posjedu iste, utvrdili su revizori.

Federalno ministarstvo pravde dobilo je mišljenje s rezervom jer je utvrđeno da se bavi planiranjem, odobravanjem i raspodjelom budžetskih sredstava za kazneno-popravne zavode, koji su posebne federalne ustanove i nisu dati u nadležnost Ministarstvu.

- Za provedenu zajedničku nabavku motornih vozila za kazneno-popravne zavode u vrijednosti od 335.783 KM postupak javne nabavke nije poništen, iako je ponuda odabranog dobavljača bila iznad procijenjene vrijednosti nabavke, niti je ugovor o nabavci zaključen u skladu sa uslovima navedenim u tenderskoj dokumentaciji, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama – ističu revizori.

I u ovom ministarstvu, kako su utvrdili revizori, naknade za rad u komisijama i po ugovorima o djelu isplaćivane su za redovne poslove koji su u nadležnosti Ministarstva.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma također je dobilo mišljenje s rezervom, između ostalog i zbog netransparentne raspodjele budžetskih sredstava.

- Ne možemo potvrditi raspodjelu interventnih sredstava u okviru Transfera za razvoj turizma u FBiH, u iznosu od 154.800 KM koja je raspodijeljena krajem revidirane godine, na osnovu podnesenih zahtjeva, bez javnog poziva i primjene jasnih i mjerljivih kriterija - navodi se u izvještaju te dodaje kako se "ne može potvrdti da je izvršen adekvatani blagovremen nadzor nad namjenskim utroškom dodijeljenih sredstava transfera iz prethodne godine".

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dobilo je ocjenu s rezervom. Glavni razlog su sredstva rezerve u iznosu od 205.091 KM za projekte dodijeljena u okviru tekućih transfera koji, prema nalazima revizora, nisu ispunjavali kriterije propisane programima utroška sredstava, što nije u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta FBiH za 2018. godinu.

Pravilnika u poslovanju u prethodnoj godini nije se pridržavalo ni Federalno ministarstvo kulture i sporta, i to kada je riječ o sačinjavanju godišnjih finansijskih izvještaja i dodjele novca iz transfera za kulturno naslijeđe i sport.

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...