EKONOMSKI POTRES U HERCEGOVINI: Za Aluminij postoji samo jedno rješenje - kontrolirani stečaj!

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, Nermin Džindić, rekao je jučer da postoje dva moguća scenarija za mostarski Aluminij: pronalazak strateškog partnera ili stečaj. Ministar je rekao da je pronalazak strateškog partnera mnogo izvjesniji nego stečaj.

  • Ekonomija

  • 14. Jun. 2019  14. Jun. 2019

  • 4

“Ja sam jutros održao sastanak s Upravom i Nadzornim odborom i saslušali smo probleme. Donijeli smo neke zaključke, prvi je da ćemo u ponedjeljak održati sastanak sa premijerom Novalićem i ministricom financija Jelkom Milićević. Do ponedjeljka je uprava dobila zadatak da donese sva dokumenta što smo do sada uradili u Aluminijskom kombinatu. Efekti i koristi od revizije koju smo naručili i platili od sredstava Vlade FBiH s prijedlozima revizije”, kazao je Džindić i dodao:

“Drugi zaključak su efekti i koristi od ulaska u financijsku konsolidaciju, obzirom da smo 2018. godine proširili uredbu i Aluminij ubacili u program konsolidacije. Naredni zaključak je da uprava pripremi eventualne modele privatizacije ili eventualnog strateškog partnera. Obzirom da danas Uprava i NO imaju sastanak u Mostaru, očekujem da će ti zaključci biti u ponedjeljak na stolu”.

Na novinarsko pitanje što to u konačnici znači za Aluminij, kazao je:

“Revizija je završena, proces revizije nije bio nimalo lagan, to je sveobuhvatna revizija zbog situacije s Aluminijem. Ja ću u ponedjeljak poslije sastanka održati press i te zaključke ćemo svima dati. Dva moguća scenarija: Pronalazak strateškog partnera, što je bliža opcija, a druga opcija je stečaj”.

Istina je puno sumornija jer je posve jasno da za Aluminij postoji samo jedno rješenje - kontrolirani stečaj.

Naime, Aluminijski kombinat ima veće gubitke nego je ukupna vrijednost njegovog kapitala. To praktično znači da se Aluminj ne može prodati ni za 1 euro jer je Kombinat u minusu najmanje 350 miliona KM. Zašto bi neko dao 350 miliona KM i započeo posao s nule, u uvjetima kada Aluminij pravi gubitke i kada ne postoje ni najmanji izgledi da bi mogao ostvarivati profit. BiH jednostavno nema tako puno i tako jeftine električne energije da bi proizvodnja aluminija bila profitabilna. To je jasno svima već desetak godina, no niko se ne usuđuje prvi saopćiti tu ružnu vijest.

Aluminij proizvode samo one države koje imaju ogromni višak jako jeftine električne energije, najčešće iz nuklearnih elektrana, i koje pri tome imaju razvijenu proizvodnju gotovih aluminijskih proizvoda, što u BiH nije slučaj. Mostarska tvornica proizvodi aluminijske ingote, što je ekvivalent  balvanima u drvnoj industriji, što je najmanje profitabilni sektor u cijelom proizvodnom aluminijskom lancu. 

Istina o Aluminijskom kombinatu dugo se gurala pod tepih zbog socijalnih i političkih razloga, no sada kada je dug kompanije premašio vrijednost ukupnog kapitala, posve je jasno da Federalna vlada mora otvoreno saopćiti istinu kakva god ona bila.

Upravo to će učiniti federalni minsitar Džindić na press konferenciji u ponedjeljak, 17. juna. 

(S.B.)

loading...

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...