ZBOG OVOGA IM SE I DANAS GADE RUSI: Premijera su lažno optužili, kad se sklonio u ambasadu Jugoslavije obećali su mu oprost, a onda su ga na prevaru SMAKNULI

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti…

  • Jeste li znali

  • 16. Jun. 2019  

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je mađarski političar Imre Nagy.

Godine 1949. isključen je iz Politbiroa pod optužbom da ne prihvaća poljoprivrednu politiku Partije, no 1951. godine ponovno je postao član Politbiroa. Od 1952. godine bio je ministar i zamjenik predsjednika Vlade.

Sve je počelo da se kuha još 5. marta 1953. nakon Staljinove smrti.

U većini komunističkih partija u državama istočnog bloka nastaju reformistički pokreti, pa tako i u Mađarskoj. Već sredinom te godine premijer Mađarske postao je Imre Nagy, istaknuti komunista koji je zemlju poveo novim smjerom socijalizma. Time se zamjerio Politbirou u SSSR-u i u aprilu 1955. prosovjetska struja u partiji u Mađarskoj ga je smijenila. Ali, konzervativci u Partiji nisu razumjeli šta se događa u mađarskom društvu.

Zahtijevali su demokratski socijalizam, ulazak Mađarske u UN, poštovanje ljudskih prava…

Do večeri bilo je već 200.000 protestanata, a generalni sekretar Radničke narodne partije Erno Gyero zatražio je intervenciju sovjetske vojske. Sovjetska vojska je, međutim, do parlamenta stigla tek sljedećeg dana, tako da je Imre Nagy opet postavljen za premijera jer je stara vlada pala.

Četiri dana trajali su ograničeni sukobi pobunjenih studenata, radnika, sindikalaca, dijelova pobunjenika iz mađarske vojske protiv Sovjeta s tenkovima, da bi 28. oktobra zavladalo primirje. Mađari, predvođeni partijskim krilom Imre Nagya mislili su da su pobijedili, jer su se sovjetske trupe povukle u kasarne. No, 4. oktobra Sovjeti su se vratili, a 1.130 tenkova sa 31.550 vojnika sukobilo se sa Mađarima. Sovjeta je poginulo 755, pobunjenika oko 3.000, uz još 3.000 civila i 11. novembra revolucija je slomljena.

Nagy se, strahujući za vlastiti život, sklonio u zgradu jugoslavenske ambasade u Budimpešti.

Posredovanjem jugoslavenske vlade postignut je pismeni sporazum o prestanku azila Imre Nagya uz obvezu mađarske vlade da neće politički goniti sudionike budimpeštanskog ustanka koji su se sklonili u zgradu jugoslavenskog veleposlanstva. No, iste večeri Nagy je uhapšen i na prevaru odveden u unutrašnjost Mađarske. Na tajnom montiranom procesu suđeno mu je kao kontrarevolucionaru te je na današnji dan 1956. godine smaknut vješanjem s još tri generala.

Na isti dan 1989., pola miliona Mađara u Budimpešti prisustvovalo je njegovoj ponovnoj sahrani uz državne počasti.

(SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...