KLASIK, FANTASTIK: Danas za ručak predlažemo grašak nagusto s pečenom piletinom i pire krompirom…

Pravi ljetni brzinski ručak, na stolu je za 1 sat, a ne treba vam ni puno novaca

  • Gastro

  • 16. Jun. 2019  

  • 0

SASTOJCI

40 dg očišćenog graška

1 luk

2-3 mrkve

3 žlice oštrog brašna

vegeta, sol, papar

pileći batak

krompir (za pire)

PRIPREMA

Na malo ulja kratko pržiti nasjeckan luk i mrkvu, dodati očiščen i opran grašak, promiješati, povegetiti i popapriti, pa uz povremeno miješanje pirjati u vlastitom soku 10-ak min. Ovaj je postupak bitan, jer tako grašak zadržava onaj svoj fini slatkasti okus.

Tada doliti malo vode, pa pirjati uz povremeno miješanje dok grašak ne omekša. Po potrebi dolijevati pomalo vode, ne previše, tek toliko da grašak ne bude na „suhom“.

Kada grašak omekša, uliti u njega razmućeno brašno s malo vode, po potrebi dosoliti i kratko prokuhati.

Grašak ne smije biti prerijedak nego gustoće otprilike kao neki umak.

Ako je prerijetko, dodajte još malo brašna, ako je pregusto, ulijte malo vode.

Poslužiti uz pečenu piletinu, pire krompir i zelenu salatu.

Dobar tek!

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...