SPECIJALITET ISTOČNJAČKE KUHINJE: Danas pravimo ražnjiće od piletine i poriluka, ukusno i zdravo jelo…

Pileći ražnjići s istočnjačkom notom razlog je da poriluk zavole i oni koji ga ne vole smisliti…

  • Gastro

  • 24. Jun. 2019  

  • 0

SASTOJCI

700 g pilećeg filea

2 poriluka

4 žlice sojinog umaka

20 g đumbira

3 režnja bijelog luka

50 ml rižinog sirćeta

ulje

sol

biber

 

PRIPREMA

U visoku usku posudu ulijemo sojin umak, dodamo naribani đumbir, protisnuti bijeli luk, rižino sirće, začinimo solju i biberom, te izmiksamo štapnim mikserom.

Pileći file narežemo na kocke veličine dva centimetra, stavimo ih u zdjelu, prelijemo pripremljenim umakom od soje, malo promiješamo, poklopimo tanjurom i stavimo u hladnjak da se marinira jedan sat.

Za to vrijeme poriluk očistimo, prerežemo po dužini, te dobro isperemo pod mlazom hladne vode.

Od poriluka izdvojimo svijetle listove i uronimo ih u vrelu vodu, na jednu do dvije minute (blanširamo), da se opuste.

Zatim listove izvadimo iz vode, ocijedimo i ostavimo da se ohlade pazeći da zadrže oblik.

Potom marinirane kocke piletine omatamo po jednim listom poriluka i nabadamo na dva paralelna ražnjića da se ne okreću.

Ovako pripremljene ražnjiće pečemo na žaru ili vrućoj gril tavi (tanko premazanoj uljem), sa svake strane tri do četiri minute. Uz njih možemo poslužiti rižu kuhanu na pari.

Dobar tek!

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...