FEDERALNA PRIVREDA U BROJKAMA: Najveći izvoznik Zenički ArcelorMittal, najveći profit tuzlanski Bingo, najveći gubitaš mostarski Aluminij

Federacija BiH ima tri milijardera (računajući po ostvarenom bruto prihodu) a među njima su dva iz oblasti energetike - HoldIna i Elektroprivreda BiH, te jedan iz oblasti trgovine i proizvodnje - tuzlanski Bingo u privatnom vlasništvu bh. poduzetnika Senada Džambića.

  • Ekonomija

  • 24. Jun. 2019  24. Jun. 2019

  • 0

Autoceste FBiH su preduzeće sa najvećom ostvarenom dobiti u 2018. godini u Federaciji BiH, najveći gubitaš je mostarski Aluminij, dok je HoldIna preduzeće sa najvećim ostvarenim prihodima, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Finansijsko-informatičke agencije FBiH. 

Javno preduzeće Autoceste FBiH ostvarilo je dobit od 117,5 miliona KM, "potukavši" ostala, uglavnom privatna preduzeća po profitabilnosti, ali ovaj uspjeh najvećim dijelom može zahvaliti povećanim prihodima od akciza usljed povećanja akciza za naftne derivate za finansiranje izgradnje cesta i autocesta. 

Najprofitabilnije privatno preduzeće je Bingo Tuzla, koje je ostvarilo dobit od 76,4 miliona KM, a čemu je doprinijelo njegovih 6.845 radnika, po čemu je ovo provatno preduzeće u vlasništvu poduzetnik Senada Džambića i najveći poslodavac u Federacciji BiH ali i cijeloj džavi.

Slijede BH Telecom sa 56,2 miliona KM dobiti i JP Elektroprivreda BiH sa 52,4 miliona KM. Top pet najprofitabilnijih preduzeća zaokružuje Premier World Sport Čitluk sa dobiti od 46,4 miliona. Na listi potom sljede Lager Posušje (45,6 miliona KM dobiti), JP Ceste FBiH (38,08 mil KM), FIS Vitez (34,4 mil KM), Violeta Grude (31,7 mil KM) i Coca-Cola HBC BH 30,4 mil KM. 

Najveći gubitaš je mostarski Aluminij sa minusom od 70,4 miliona KM, i akumiloranim gubitkom od oko 380 miliona KM,  a u top pet nalaze se i dva društva posrnulog Agrokora u Bosni i Hercegovini - Ledo Čitluk na drugom mjestu sa gubitkom od 41,5 miliona KM i Konzum Sarajevo na četvrtom mjestu sa 25,4 miliona KM. Između Leda i Konzuma na trećem mjestu najvećih gubitaša nalazi se Hidrogradnja Sarajevo u stečaju koja je lani bila u "crvenom" 40,3 miliona KM.  

Top pet najvećih gubitaša zaokružuje zavisno preduzeće holdinga EP BIH Rudnici Kreka Tuzla sa manjkom prihoda nad rashodima od 25,4 miliona KM.  Na listi najvećih gubitaša potom slijede KJKP Gras sa gubitkom od 22,9 miliona KM, PINK BH Company, 21,5 miliona KM, BHRT 21,0 mil KM, Buba Comerce Vitez 18,4 miliona KM i Aspek Sarajevo 16,5 miliona KM. 

Društvo sa najvećim ukupnim prihodom je Holdina Sarajevo (1,18 mlrd KM) nadmašivši druga dva velika preduzeća s prihodom iznad milijerde KM. Riječ je o tuzlanskom Bingu čojijeprošlogodišnji prihod iznosio  1,11 moliijardi KM i Elektoprivreda BiH sa 1,06 milijardi KM. 

ArcelorMittal Zenica je na četvrtom mjestu s bruto prihodom od  751,8 miliona KM, a na peetommjestu je  Aluminij sa 539,9 miliona bruto prihoda.  Šesto najveće preduzeće po prihodima je HIFA Oil Tešanj sa ostvarenih 522,1 mil KM, a slijede Petrol BH Oil Company sa 518,1 mil KM, BH Telecom Sarajevo sa 500,1 mil KM, Boreas Kreševo sa 489,2 mil KM i Elektroprivreda HZHB sa 449,2 mil KM. 

Po prihodima od izvoza ArcelorMittal je vodeći sa 449,4 miliona KM, a slijede ga Aluminij Mostar sa 389,2 miliona KM i Global Ispat Koskna industrija Lukavac sa 332,4 miliona KM. 

Neki od najvećih izvoznika su ujedno i najveći gubitaši. Prefnjači mostarski Aluminija koji je u prošloj godini  imao "minus" od 70,4 miliona KM, tako da je ukupni gubitak ove preduzeća premašio 388 miliona KM. U "crvenom" su završili i zenički  ArcelorMittal 3,3 miliona KM i Global Ispat Koskna industrija Lukavac 9,3 miliona KM. 

Među kompanijama najvećim izvoznicima koje su ujedno i uspješno poslovale prednjači Prevent BH Nijaza hastora sa 286,6 mil KM prihoda od izvoza i ostvarenom dobiti od 25 miliona KM i Sisecam Soda Lukavac u vlasništvu turskih investitora sa 200,9 mil KM prihoda od izvoza i dobiti od 19,8 mil KM. 

Na listi najvećih izvoznika još su i Natron Hayat Maglaj (135,7 mil KM), Bosnalijek Sarajevo (121,0 mil KM), Igman Konjic 104,7 mil KM , Hifa Oil 97,9 mil KM i Miviko Posušje sa 71,8 miliona KM.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...