ŠPIJUNI, ŠMEKERI, KEŠMERI…: Čim neko započne rečenicu sa "Ako je Dodik u pravu", znajte da nije ništa bolji, pošteniji i dobronamjerniji od Dodika!

"Ako je Dodik u pravu, tražit ćemo kažnjavanje odgovornih". Ovim je riječima Jozo Pavković, glavni i odgovorni urednik "Večernjeg lista", izdanja za BiH, komentirao otkriće predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) prati, prisluškuje novinare i cijele redakcije i priprema njihov kazneni progon

  • Mini market

  • 26. Jun. 2019  26. Jun. 2019

  • 0

Piše: SENAD AVDIĆ

Sa prekaljenim profesionalcem Pavkovićem, suglasio se i navodni  glavni i odgovorni urednik „Avaza" Kenan Kešmer. "Ako se informacija koju je Dodik iznio u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ispostavi kao tačna, bit će to još jedan dokaz da je BiH potrebna ozbiljna i korjenita reforma obavještajnog sektora".

Odlične su, nadasve zabavne,  te rečenice koje za premisu uzimaju "ako je Dodik u pravu". Samo je na jučerašnjoj konferenciji u Istočnom Sarajevu, održanoj u svoje osobno ime, a ne "u funkciji Predsjednika Predsjedništva BiH", Dodik  izrekao gomilu tvrdnji, koje, "ako je u pravu", opominju, vrijeđaju, zabrinjavaju, unose paniku.

"U ponedjeljak ni ja kao ni drugi zaposleni u zajedničkim institucijama, neću primati plaću", kazao je jučer Dodik. Onda je iz Vijeća ministara stigao demanti koji kaže da Dodik nije u pravu. "Ako vojska izađe na granice BiH, to će biti njezin kraj", i to je rekao Dodik. Koliko je u pravu, potvrđuje primjer  brojnih  zemalja koje su se automatski raspale čim je njihove granice počela štititi njihova vojska. Ako je Dodik bio u pravu u pismu kojeg je ovih dana uputio (odlazećoj) ambasadorici Njemačke u BiH, onda se ova zemlja (bez vojske na granicama) ponovo mora pripremati za agresiju pomahnitalog njemačkog imperijalizma!  Ako je, konačno, Dodik u pravu, onda je on predsjednik države koju on ne priznaje, jer nije toliko lud da priznaje državu koja (za njega) ne postoji!

Dodikovo otkriće da obavještajna služba BiH rovari i represivno djeluje protiv medija, i to isključivo onih koje kontroliraju on, Dragan Čović, Frahrudin Radončić i Aleksandar Vučić, je  glupa i izmišljena. Tvrdnja da se kontrola medija obavlja sa ciljem da se "pripremi inkriminacija politički nepodobnih ljudi u BiH i da to isporuči podaničkom Tužilaštvu BiH koje bi trebalo da provodi istrage kao i ranije protiv različitih političara", ima sve odlike  praznog skupa apsurdnih, međusobno nepovezanih besmislica.

Šta Milorad Dodik, kao i njegovi politički prijatelji i partneri koji vjeruju da bi on "mogao biti u pravu" (Čović, Radončić) ovom konstrukcijom bez temelja i protiv svih zakona statike žele postići. Kako je, odjednom, naprasno, Tužiteljstvo BiH, za koje je čak i Dodikov šef u BiH ruski ambasador Peter Ivancov imao riječi hvale, postalo "podaničko"? Oni koji su imali uvid u "papir" kojeg je svojim riječima jučer prepričavao Dodik, tvrde da je riječ u irelevantnom, smiješnom dokumentu, internom podsjetniku, koji nema nikakve reperkusije, niti posljedice, niti ambicije da se bavi  slobodom medija.

Milorad Dodik, njegovi politički partneri, kao i njihovi mediji, ovim manevrom žele skrenuti pažnju javnosti sa problema, ozbiljnog, teškog i bez presedana, a to je najava Tužiteljstva BiH da će "formirati predmet" protiv svojih kritičara, na probem koji ne postoji, kojeg su upravo izmislili, pa zajednički napuhali. Nakon što su svi relevantni novinarski, pravosudni, strukovni, diplomatski čimbenici sa zgražavanjem i osudama dočekali najavu Tužiteljstva BiH o "formiranju predmeta" protiv medija, kritičara i njihovih "motiva", nakon što je na identičan način dočekana prijetnja  Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a  stotinama tužbi kojim će začepiti usta svojih neistomišljenika, odjednom se Dodik dosjetio da u poznatom maniru "držite, lopova" prebaci lopticu na drugi i tuđi teren. Način na koji su mediji koje navodno progoni OSA promptno, jedinstveno i usklađeno  reagirali na Dodikovu prepredenu laž, samo pokazuje da je nije riječ samo o Dodikovoj manipulaciji, nego o umreženoj laži, njega, njegovih poličkih partnera i njihovih dirigiranih medija!

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...