"CENTAR OTUĐENE MOĆI": Zastupnici jednoglasno odbili Izvještaj o radu VSTV-a!

Zastupici Predstavničkog doma BiH su na današnjem nastavku hitne sjednice, koja je prekinuta 14. juna, zatražili da kompletno Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH podnese ostavku i da se pristupi hitnim izmjenama i dopunama zakona o VSTV.

  • Vijesti

  • 26. Jun. 2019  26. Jun. 2019

  • 6

Zastupnici su jednoglasno odbili Izvještaj o radu VSTV-a za 2018. godinu a sjednici inači nisu prisustvovali zastunici SNSD-a.

Zastupnici su usvojili zaključak zastupnika Šemsudina Mehmedovića (SDA), koji je tražio da se hitno usvoje izmjene Zakona o VSTV-u i da predsjednik i članovi Visokog Sudskog i Tužilačkog Vijeća podnesu ostavke. 

Usvojen je i zaključak zastupnice SBB-a, Edite Đapo da se iznađu sredstva u budžetu kako bi se educirale agencije za provođenje zakona kako da postupaju prilikom hapšenja u prisustvu djece.

Usvojen je i zaključak zastupnika Damira Arnauta koji je predložio osnivanje privremene istražne komisije koja će istraziti aktuelno stanje u pravosuđu s posebnim osvrtom na VSTV. 

Usvojen je zaključak zastupnika SDP-a Saše Magazinovića da Ministarsvo pravde u roku od 30 dana sačini i dostavi Parlamentarnoj Skupštni BiH analizu potrebnih izmjena zakona u oblasti pravosuđa s mišljenjem Evropske komisije. 

Nermin Nikšić, zastupnik SDP-a, rekao da se pokazalo da je VSTV centar otuđene moći, te da je afera "potkivanje" samo vrh ledenog brijega.

Adil Osmanović je u ime Kluba SDA zatražio da se na sjednicu pozovu predstavnici VSTV-a, međutim predsjedavajuća Borjana Krišto je kazala da to nije moguće u ovom trenutku, jer je poziv trebalo uputiti ranije i to od strane predlagača dnevnog reda.

Povodom Osmanovićeve izjave reagovao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, koji je rekao da se niko iz pravosudnih institucija neće pojaviti na sjednici jer niko nije dobio poziv za nju, poručivši da je ad hok pozivanje neozbiljno. Borislav Borenović, poslanik PDP-a, izjavio je da je ovo potpuni krah pravosuđa i da je BiH danas talac jedne vrlo loše odluke u kojoj je učestvovala i međunarodna zajednica i u kojoj je stvoren jedan centar otuđene moći koji radi šta želi. Predrag Kožul iz HDZ-a predložio je da se o ovoj temi raspravlja kada vlast bude radila u punom kapacitetu i kada se formira Vijeće ministara, jer u suprotnom riječ je samo o kozmetici.

Damir Arnaut iz SBB-a smatra da je potrebno formirati istražnu komisiju koja bi se bavila radom pravosuđa, a Jasmin Emrić (ASDA) predložio je da Ministarstvo pravde BiH formira interresornu grupu koja će se baviti situacijom u pravosuđu, te da članovi VSTV podnesu ostavke. Dragan Mektić iz SDS-a je kazao da je za njega izvještaj VSTV-a zbir nepotrebnih podataka, koji su većinom netačni.

Borjana Krišto (HDZ) ističe da svakako treba konstatovati da se pravosuđe nalazi u problemu, ali ne na ovakav način.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...