KOMANDANTICA GLAVNOG ŠTABA NATO-a RAZBIJA DODIKOVE TEORIJE: „NATO radi na sprječavanju sukoba i očuvanju mira za skoro milijardu ljudi. Jači smo i bezbjedniji, jer…“

General američke vojske i  zapovjednica Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu Marti Bisell u intervjuu za Nezavisne novine otkrila je zbog čega je sve dobro da Bosna i Hercegovina pristupi NATO savezu

  • Vijesti

  • 01. Jul. 2019  

  • 1

Šta bi dostavljanje ANP-a praktično značilo za BiH? Šta bi se u praktičnom smislu promijenilo u našoj zemlji?

Godišnji nacionalni program (ANP) je dokument koji izrađuje BiH i koji prepoznaje reformske oblasti na koje bi BiH željela da se usredotoči u periodu od dvanaest mjeseci. ANP može biti ambiciozan onoliko koliko to BiH želi. ANP, kao snažan reformski instrument, pomaže zemlji da razvije efikasnije i ekonomičnije odbrambene i bezbjednosne sposobnosti, poboljša način na koji odgovara na prirodne i druge katastrofe te poveća interoperabilnost sa članicama NATO-a i partnerima. Praktično, ANP je način da BiH kaže NATO-u ovo su oblasti u kojima želimo ostvariti poboljšanja u narednih 12 mjeseci i u kojima bismo željeli vaš savjet i podršku. Nakon toga, NATO sa BiH radi na iznalaženju načina da joj pomogne. Pošto BiH izrađuje ANP i utvrđuje oblasti na koje želi da se fokusira, BiH je ta koja određuje dinamiku reformi. NATO je spreman da podrži sprovođenje godišnjeg nacionalnog programa. Na BiH je da preduzme naredni korak u ime svih svojih građana.

Pitanje NATO-a je vrlo osjetljivo pitanje za Srbe, a ponekad se čini da nema dovoljno razumijevanja ili prostora da se pokuša razgovarati o ovom pitanju s običnim ljudima?

U potpunosti smo svjesni različitih stajališta o NATO-u u BiH. Pozdravljam mogućnost šire, informativnije debate o NATO-u, da čujemo šta građani imaju da kažu i da vodimo stvarni dijalog. Znamo da su takva nastojanja u prošlosti bila dobro primljena, čak i u dijelovima zemlje u kojima nema podrške za NATO.

Kao prvo i najvažnije, važno je da se zapamti da je NATO odbrambeni vojni savez koji čini 29 zemalja članica, a mnoge od njih već godinama njeguju duboke i prijateljske odnose i sa Srbijom i sa BiH. Mi smo savez koji vežu zajednička istorija, vrijednosti i ciljevi. Zajedno, NATO radi na sprečavanju sukoba i očuvanju mira za skoro milijardu ljudi. Jači smo i bezbjedniji, jer se držimo zajedno. Evroatlantske integracije su poboljšale prilike za mnoge građane širom zapadnog Balkana i mislim da građani BiH žele iste takve prilike.

Integralni intervu sa zapovjednicom Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu možete pročitati ovdje.

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...