SPECIJALITET KUĆE: Danas pravimo musaku od zapečenih tikvica, još ako je tu paradajz salata…

Priprema ne traje predugo jer su to sve namirnice koje imaju kratko vrijeme termičke obrade

  • Gastro

  • 05. Jul. 2019  05. Jul. 2019

  • 0

SASTOJCI

2 manje tikvice

50 dg mljevenog mesa

1 mala šoljica riže

1 luk

2 dl tekućeg paradajza

2 jaja

4 kašike kiselog vrhnja

vegeta, sol, biber

Za paniranje tikvica:

2 jaja

krušne mrvice

brašno

PRIPREMA

Na malo ulja pirjati nasjeckan luk, dodati mljeveno meso i uz miješanje ga dobro popržiti. Doliti malo vode, začiniti po ukusu, doliti i paradajz te pirjati uz povremeno dolijevanje vode 30-ak minuta.

Za to vrijeme tikvice oprati pa ih uzdužno narezati na tanke ploške, panirati ih u brašnu, jajima i mrvicama i ispržiti u dubokom ulju dok ne porumene.

Rižu zakuhati u malom lončiću sa vodom (omjer 1:4) te dodati  vegetu. Kuhati uz povremeno miješanje 15-ak min.

Za preljev musake:

2 jaja

kiselo vrhnje

Sve izraditi pjenjačom pa dodati vegetu ili sol i malo bibera.

U namašćenu vatrostalnu posudu slagati red pohanih tikvica, zatim red kuhane riže, red umaka od mesa, pa opet red tikvica. Sve zaliti umakom od jaja i vrhnja, posipati ribanim sirom i zapeći u pećnici oko 25 minuta.

Poslužiti uz salatu po želji.

Prijatno!

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...