NA REDOVNOJ SE ODLUČUJE O VANREDNOJ: U ponedjeljak odluka o sjednici Predstavničkog doma FBiH, iz Doma naroda...

... nema najava

  • Politika

  • 07. Jul. 2019  07. Jul. 2019

  • 0

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić sazvao je za ponedjeljak, 8. jula, sjednicu Kolegija ovog doma, kako bi se odredio termin vanredne sjednice na kojoj bi bi razmatran Rebalans Budžeta FBiH za 2019. godinu i Prijedlog Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njhovih porodica. 

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH usvojila je i u parlamentarnu proceduru uputila Rebalans Budžeta FBiH za 2019. godinu, kojim su osigurana sredstva za Zakon o borcima. 

Delegacija Vlade FBiH i predstavnici boraca usaglasili su Prijedlog zakona o pravima boraca, koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru.

Boračke organizacije potom su od federalnih parlamentaraca zatražile da oba doma održe hitne sjednice.

Kolegij Predstavničkog doma FBiH sutra bi trebao zakazati termin vanredne sjednice.

Međutim, ostaje pitanje hoće li nova parlamentarna većina, koja je izglasala prekid posljednje sjednice ovog doma, podržati održavanje sjednice pod predsjedavanjem Karajbića, jer su izbor novog rukovodstva Predstavničkog doma naveli kao jedan od razloga za prekid. 

Na službenoj stranici Doma naroda još uvijek nema informacija o mogućoj sjednici ovog doma. 

Prema Poslovniku o radu ovog doma, sjednice saziva predsjedavajući, a tu funkciju u ovom sazivu obnaša HDZ-ov Tomislav Martinović. Također, sjednice moraju biti sazvane i na zahtjev dvije trećine jednog od klubova naroda. 

"Predsjedavajući Doma naroda dužan je sazvati sjednicu Doma naroda u roku kraćem od 14 dana po prijemu pisanog prijedloga 2/3 delegata jednog od klubova naroda, o pitanjima koja oni smatraju izuzetno značajnim.
Ukoliko u predviđenom roku predsjedavajući Doma naroda ne sazove sjednicu, jedan od potpredsjedavajućih dužan je u roku od sljedećih sedam dana sazvati sjednicu", navodi se u članu 88 Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Da bi Rebalans Budžeta i Zakon o pravima boraca stupili na snagu moraju ih podržati oba doma Parlamenta FBiH.

(NAP)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...