PREMIJERNO U OVOM DIJELU EVROPE: Knjiga iz oblasti sigurnosti civilnog zrakoplovstva, koja predstavlja...

... vodič svim pravnim subjektima

  • Kultura

  • 08. Jul. 2019  08. Jul. 2019

  • 0

Doc.dr.sc Edhem Taći ovih dana je izdao knjigu iz oblasti sigurnosti civilnog zrakoplovstva. A tako se, skoro, i zove: "Sigurnost civilnog zrakoplovstva i ACC3 režim prijevoza tereta".

Ovo znanstveno djelo je prvo izdanje iz ove oblasti na prostoru ovog dijela Evrope, i zvanično će biti i nastavni priručnik na Univerzitetu modernih znanosti CKM Mostar.

Doc.dr.sc Edhem Taći je ujedno i voditelj smjera Sigurnosti Civilnog Zrakoplovstva na Departmanu sigurnosti CKM Mostar, prvom Univerzitetu u regionu koji već nekolio godina uspješno radi na promociji ove oblasti, i na kojem je do sada prošlo desetine studenata i magistranata.

Osnovna namjena knjige je da na znanstvenoj osnovi približi AVSEC (Aviation Security) svim pravnim subjektima koji sudjeluju u procesima pružanja usluga sigurnosti, da na poseban način ukaže na međusobnu komunikaciju i odgovornost, potrebu implementacije međunarodne regulative i domaćeg zakonodavstva da bi u konačnici zaštitili civilno zrakoplovstvo od terorizma i akata nezakonitog djelovanja.

Knjiga predstavlja vodič svim pravnim subjektima, kao i agencijama za sprovedbu zakona koji svoju ulogu vide u procesima provođenja preventivnih sigurnosnih radnji, mjera i procedura, kao i punu podršku u slučajevima aktiviranja Plana u kriznim situacijama.

Knjiga je definirala obaveze i potrebe provođenja sigurnosnih standarda za aerodrome, aviokompanije, špeditere, i ostale pravne subjekte koji ostvaruju svoju ulogu kroz implementaciju definiranih odredbi u cilju ostvarenja sigurnosnog okoliša, sigurnog transporta putnika, prtljaga i roba.

Knjiga također predstavlja sublimaciju velikog dijapazona literature iz ove oblasti, a ujedno pokazuje oprijedeljenost jedne države članice međunarodnih organizacija u procesima implementacije međunarodne regulative, sa osnovnim ciljem unificiranog pristupa primjene sigurnosnih radnji, i zajedničke borbe protiv pokušaja terorističkog djelovanja i narušavanja sigurnosti zračnog prometa.

Zainteresovani knjigu mogu naručiti putem e-mail: sigurnost.avijacije@gmail.com.

(S.B.)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...